Аглика Генова и Любен Димитров: „Класик ФМ е радиото, с което израснахме като клавирно дуо“

радиото, с което израснахме като клавирно дуо“

Клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров са сред първите български музиканти, които поздравиха Класик ФМ радио за 25-ия му рожден ден. Авторитетните интерпретатори и преподаватели в и гостуваха в студиото на медията, за да споделят своите спомени от първия момент, в който научават за съществуването й.  Съпругата на оперния бас Стефан Димитров /, който щеше да навърши 80г. през 2019г./ и майка на Любен, Малина Димитрова,  съобщава добрата новина, както и поканата за интервю, отправена към клавирното дуо след получаването на първата им награда от международен конкурс в Хановер.

„В България да се случи, да се създаде такова голямо събитие като Класик ФМ  това беше незабравим момент. Още повече в  „тъмните“,  както ги наричаме или възприемаме, 90-те години на България да се направи такава крачка беше нещо, което може би малко хора абсолютно  са вярвали, че ще успее да оживее, да преживее няколко години. В рамките на 3-4 години то се утвърди като класическото радио на България. Винаги сме го рекламирали, когато в чужбина ни зададат въпроса „Къде имате интервюта? Какво правите? Какво е Класик ФМ“. Ние подчертаваме, че Класик ФМ – София е  това радио, с което израснахме като клавирно дуо“, споделя Любен Димитров.  Ролята се оказва ключова за професионалното развитие на музикантите, които многократно изнасят концерти с Оркестъра на Класик ФМ радио.„Дуото ни се създаваше и никой не знаеше дали Генова- Димитров ще означава нещо в следващите месеци или дори дни. Буквално първият ни концерт в зала „България“ беше организиран от вас. Това са неща, които никога не се забравят от един артист и много вълнение носят тези факти в сърцето.  Споделяме ги с голяма гордост и удоволствие с ваши колеги“, посочи Аглика Генова.

„Класическата музика не е извънземна…. Хората, които не са запознати дотолкова с класическата музика я считат за по-стара  или музика, свързана със схоластични възприятия на света, черни фракове и т.н, а всъщност ни обгражда постоянно в ежедневието. Класическата музика е хармония и това е една емоция, която се излъчва от нея. На практика ние всички се стремим като човешки същества към тази хармония през нашия живот. Тя е разбираема, осезаема музика. Хора, които за първи път влизат в концертна зала, са споделяли след наши концерти, че с това изживяване са се въздигнали в други светове, „отвори ми се нов мироглед“ на практика  в моя живот“, подчерта Любен Димитров. „Така че вашата институция, това прекрасно Класик ФМ радио – София пречиства хората“, допълни Аглика Генова.

В началото на декември 2019г. изявените музиканти се завърнаха за кратко в родината си, за да проведат два майсторски класа – в НМУ „Л.Пипков“ в София и НУМТИИ „Добрин Петков“- Пловдив. Догодина клавирното дуо ще отбележи своя 25-годишен юбилей, „но вие сте преди нас!“, отбелязват носителите на музикалния "Оскар"- наградата Еcho Klassik. Също през 2020г. предстои излизането на най-новия им звукозаписен проект под знака на CPO- двоен компактдиск със събраните творби за клавирно дуо на Сергей Рахманинов. Подробности ще откриете в интервюто на Георги Митов-Геми с Аглика Генова и Любен Димитров, разположено в звуковите файлове под снимката вляво.