Откриха паметна плоча на Гена Димитрова във Виена

А в Беглеж?

На 14 декември 2019г. във Виена бе открита паметна плоча на великата българска оперна певица Гена Димитрова. Възпоменателният знак с надпис на български и на немски език е разположен върху сградата на улица “Mühlgasse“ 22 в четвърти район на австрийската столица. Там се намира домът на голямата оперна прима, който тя обитава в периода 1985-2005г. Проектът „Паметна плоча на Гена Димитрова във Виена” и разходите по организирането и осъществяването му са изцяло поети от Сдружение „Лилавият лебед” и неговите членове. 

На церемонията по откриването председателят на асоциацията д-р Александър Александров произнесе кратко слово. Заедно с другите двама членове на ръководството на организацията, оперният певец Апостол Миленков и Мирослав Семков, той е в основата на изработването и поставянето на мемориалния знак, а свещеник Иван Петкин от Българската православна църковна община "Св. Иван Рилски" във Виена също оказа съдействие за реализацията на тази инициатива. Събитието се проведе в присъствието на представители на четвърти район на австрийската столица, българския посланик в Австрия Н.Пр. д-р Иван Сираков, бившата зам.министър на външните работи и понастоящем ръководител на Постоянното представителство на България в ООН, ОССЕ и международните организации със седалище във Виена посланик Емилия Кралева. Проявата бе уважена от бившия посланик на Австрия в София д-р Георг Потика, представители на културните институти на Италия и Русия, много оперни певци и приятели на семейството на Гена Димитрова, както и нейната сестра Надка Русева и осиновената й племенница Милена Стойкова.

Това е един пример как българската общност, която живее във Виена, се е обединила в името на едно голямо и значимо за България дело“, сподели в ефира на Класик ФМ радио Димитър Сотиров броени часове след края на проявите. Според авторът на книгата „Гена Димитрова – от А до Я“,  журналист, PR, музикален изследовател и ценител на оперното изкуство, „като всяко нещо в така добре уредена столица като Виена, всичко минава през различни комисии. За проекта те са били три, като последната е най-важна – тя решава дали община Виена поема ангажимент към този паметник. В по-важните сгради, където са живели известни личности, или е имало някакви исторически събития, те са обозначени с плочи в специален формат с три австрийски знамена. Този ангажимент, който поема Обшина Виена, означава, че оттук нататък за вечни времена, тя ще има грижата за този паметник на българското изкуство и култура“.

Откриването на паметната плоча бе последвано от премиерната за Австрия прожекция на филма "Обич за Гена" с автор Димитър Сотиров и продуцент и оператор Милена Стойкова. Виена е третата европейска столица извън България, в която е прожектирана лентата след Берлин и Братислава. Много от изпълненията на великото драматично сопрано, включени във филма, бяха съпроводени с аплаузи от зрителите в Балната зала на Консерватория "Прайнер", където се състоя прожекцията. „Рядко срещано. Спомням си, че на една от първите прожекции на фестивала на музикалния филм „Николай Гяуров“ във Велинград  през 2016г., публиката също ръкопляскаше. Сега се случи за втори път. Емоцията беше много голяма“, коментира Сотиров. Във фоайето на Консерватория „Прайнер“ бяха изложени повече от 20 фотоси, запечатали знакови участия на Гена Димитрова от дебюта й на софийска сцена в "Набуко" през 1967 през сцени като Метрополитън опера, Ла Скала, Ковънт Гардън, Арена ди Верона, Мелбърн, Каракас с партньори като Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Пиеро Капучили.

Димитър Сотиров напомни, че проектът за възстановяването на родната къща на Гена Димитрова в село Беглеж, община Плевен, в която бележитата ни оперна прима прекарва първите 18 години от живота си, продължава да тъне „в затишие“. Днес населеното място има огромен шанс за развитие, имайки предвид, че през 2021г. ще се навършат 80 години от рождението й. „ Опитахме се да обясним на ръководството на Община Плевен, че е в техен интерес това да се случи час по-скоро. Има фондове, възможности в Министерство на културата, които могат да подпомогнат такъв неотложен ремонт, подготвянето на музейна експозиция и план за развитие, подготвен от фондацията на нейно име“. Очаква се реакция от страна на институциите.

Цялото интервю на Георги Митов- Геми с Димитър Сотиров ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.