Диригентът на Vienna Mozart Orchestra: „Концертът ни в София ще бъде необикновен”

Ексклузивно - Андраш Деак пред Класик ФМ

„Нашата програма ще включва и барок, и класицизъм и малко романтизъм. Ето защо концертът ни ще бъде необикновен. Най-важна ще бъде музиката, но интересно е да споделя, че ще бъдем облечени в костюми от епохата на Моцарт и преживяването ще бъде уникално”. Това заяви диригентът на Vienna Mozart Orchestra Андраш Деак в ексклузивно интервю за Класик ФМ радио. От 2006г. той дирижира концертите на реномирания австрийски оркестър, който ще изнесе коледен концерт на 22 декември в зала 1 на НДК. С него ще бъде отбелязана 25-тата годишнина от създаването на единственото радио за класическа музика в България - Класик ФМ радио.

„Съставът на Vienna Mozart Orchestra е наистина международен. Концертмайсторът е от Ирландия, а вторият водач на цигулките е от Словакия. Водъчът на виолите е от Тексас, САЩ, а водачката на виолончелите е българка”, коментира унгарският маестро.

Дивертименто в ре мажор KV 136 и Дивертименто във фа мажор KV 138, както и „Малка нощна музика” от Волфганг Амадеус Моцарт, но също така Менует от Луиджи Бокерини, Танцът на Анитра из Сюитата „Пер Гинт” на Едвард Григ и творби от А.Дворжак, Й.С.Бах и П.И.Чайковски ще прозвучат в празничната програма. По думите на Андраш Деак, включен е рядко изпълнявания Валс, оп.257 „Момичетата от Баден” от австрийския композитор Карл Комзак.

„Ще бъдем облечени в традиционни костюми, изработени в типични цветове и материи, характерни за 18 век – епохата на Моцарт. Всеки музикант се отличава съвсем малко по цвета на костюма си от своя колега. Ще носим и специални перуки, с които ни е много топло на сцената, но ние сме свикнали и ги използваме по всяко време, дори и през лятото в концертните зали. Може би сега няма да ни е чак толкова горещо в София”, допълва с усмивка маестро Деак.

Билети за концерта ще откриетe в Билетния център на НДК, в системата на Eventim и тяхната партньорска мрежа.

Той е завършил пиано и композиция в Средното музикално училище „Бела Барток” и е възпитаник на Музикалната академия „Ференц Лист” в Будапеща, където му преподават Ервин Лукач, Франко Ферара и Петер Йотвьош. През 1983г. завършва хорово дирижиране, а три години по-късно получава диплома за оркестров диригент. Андраш Деак споделя, че Ервин Лукач е оказал най-силно влияние върху творческия му път в музиката. „Той бе отличен диригент и мой чудесен преподавател, който ми помогна да положа основите в този занаят. Днес има много диригенти по света, но не всеки от тях познава тези основи. Ервин Лукач е бил един от по-късните ученици на Золтан Кодай. По това време той е бил на възраст, сходна с тази на Ференц Фаркаш”, допълва Деак.

В периода 1985-1991г. маестрото заема поста музикален директор на Salgótarján Symphony Orchestra, а от 1991г. - главен диригент на Danube Symphony Orchestra orchestra /„Дунавски симфоничен оркестър"/. През 1995г. Андраш Деак е избран за един от най-добрите унгарски диригенти в Международния конкурс за диригенти „Янош Ференчик”, организиран от Унгарската телевизия.  През 1997г. и през 2006г. записва два компактдиска с Danube Symphony Orchestra. От 1995г. е диригентът, който поема палката основно на поредицата класически концерти “Danube Concert” в Будапеща, които помагат на чуждестранните гости на града да се запознаят с музикалното и историческо богатство на унгарската култура. От 2000г. Андраш Деак е един от водещите гост-диригенти на концертната поредица “Salute to Vienna” /„Поздрав към Виена"/, която е единствената официално призната от град Виена серия от Новогодишни концерти в САЩ. В течение на времето той се появява на диригентския подиум в различни престижни концертни зали в САЩ и Канада. След успешния си дебют в Чикаго с проекта “Salute to Vienna” през 2006г., той е поканен за гост диригент на Чикагския филхармоничен оркестър. Към това ще прибавим и участията на маестро Деак в страни от Централна Америка, Близкия Изток и Европа. През 2006г. той прави дебюта си в Музикферайн-Виена на пулта на Vienna Mozart Orchestra, като от тогава няколко пъти се завръща пред оркестъра като гост-диригент. За музикалния си принос е удостоен с авторитетния Рицарски кръст на Унгария през 2004г.

Какво още заяви Андраш Деак - диригент на Vienna Mozart Orchestra, чуйте в ексклузивното интервю на Класик ФМ радио, разположено в звуковия файл под снимките вдясно. Разговорът води Георги Митов-Геми.