Виртуозът Роби Лакатош свири днес с Оркестъра на Класик ФМ радио при първото си гостуване в България

С уникална венецианска цигулка

Ексцентричният унгарски виртуоз Роби Лакатош, който е посрещан с възторг от критиката и с нестихващи овации от публиката по цял свят, най-накрая ще се срещне и със софийските си почитатели. В музикантските среди на столицата се носят легенди за концертните му фиести, за главозамайващите фестивални представяния с неговия ансамбъл. Отчитайки замаха, с който могъщият талант на Лакатош го изстрелва по върховете и на класическата, и на джаз сцената, организаторите на концерта в НДК тази събота, 14 декември, добавят към шеметния му ансамбъл от цигански виртуози и един класически симфоничен оркестър - Оркестъра на Classic FM Radio. Така преживяването от срещата с Краля на циганската цигулка ще бъде наистина мащабно, а жанровете ще се сменят в летящ ред, за да се слеят в магическата микстура, позната като „Стила Лакатош“.

Роби Лакатош, очакван дълго от познавачите у нас след шеметния успех на своя ансамбъл по цял свят, вече пристигна в София за първия си концерт в българската столица. Денят му преминава в репетиции с ансамбъла му от звездни цигански музиканти и с Оркестъра на Classic FM Radio, за да поднесе на българската публика един запомнящ се спектакъл.

Програмата на концерта ще има летящ старт с Fire dance – огнената композиция, след която жанровете ще започнат да се сменят и миксират в характерния „Стил Лакатош“ – вихрена смес от класика, джаз, романси, унгарски танци. За София виртуозът ще добави и филмова музика с теми от Мишел Льогран и Джон Уилямс, а и една от големите си страсти – „Oblivion“ от иконата на тангото Астор Пиацола. Но програмата е само един условен план, по който се случва всеки от концертите на Роби Лакатош. Прословут със своите екстремни импровизации, той със сигурност ще изненада и оркестъра, и публиката с непредвидени музикални предизвикателства. На финала обаче със сигурност ще звучи прословутата композиция „Две китари“, която от години се е превърнала в музикална емблема на аранжорския и изпълнителски гений на Лакатош и която вдига на крака публиката във всички престижни зали, където той гостува - Концертгебау, Карнеги Хол, Сантори Хол и Операта в Сидни.

В София Лакатош ще свири с най-любимата си цигулка. Историческата цигулка, с която той излиза в най-престижните зали по света, е изключително рядка. Работа е на един от последните майстори от Венецианската лютиерска школа – Анселмо Белосио. Изработена е през 18. век и впечатлява не само с изтънчения си звук, но и с благородния блясък на кехлибарения си венециански лак, един от характерните белези на инструментите, създадени от лютиерите в Ла Серенисима.

Шармантният вкус на Лакатош към външния вид, който е оценен и от киното, с неговите емблематични мустаци и хусарски костюми, слага свой печат и върху безценната цигулка. Калъфът й представлява истинско произведение на изкуството, специално изработено за виртуоза, а знаменитите мустаци стоят като подпис на капака.

Седмо поколение цигулков виртуоз, артист с класическа подготовка, сюблимен интерпретатор, аранжор и композитор, Лакатош е продължител на легендарната музикантска фамилия Бихари – знакова за европейския цигански елит. Той стъпва на тази вековна традиция, за да създаде своя специфичен стил, вдъхновен от циганската музика и съчетаващ орнаментиката и духа на класиката, джаза и чардаша.

Софийският концерт на Роби Лакатош ще бъде единствено по рода си събитие, защото Лакатош превръща всеки свой концерт в наистина уникално преживяване за публиката. Въпреки многобройните си записи, той никога не успява да  запише хилядите различни вариации на своя огромен репертоар, а горещият контакт с аудоторията го стимулира да твори нови елементи на живо.

Лакатош идва в София със своя ансамбъл от изключителни майстори - класически музиканти, калени в големите джаз фестивали на Европа и света - контрабасиста Вилмош Чикош, цимбалиста Йено Листеш – титулован  като най-добрия от поколението си на този специфичен инструмент, втората цигулка Ласло Бони, китариста Ласло Балог и пианиста Роберт Жакчи Лакатош. Много съм щастлив, защото имам до себе си страхотни музиканти. Изключително трудно е да се открият такива артисти – перфектни в класическата музика, изгарящи в циганската музика и извънземни в джаза. Какъвто и вид музика да свирим, ние трябва да сме поне 100-процентови. Това е една от тайните на нашия успех – да, ние сме цигани и можем да свирим главозамайваща циганска музика. Но винаги можем да сменим стила и го правим постоянно – имаме различни инструментални концепции в ансамбъла. Ние сме пиано, цимбал, китара, контрабас, две цигулки – в тази формация можем да свирим всичко, наистина всичко!“ - емоционално обяснява Роби Лакатош.

Концертът на Роби Лакатош и неговия ансамбъл в НДК се организира от Elite PM Agency със съдействието на Унгарския културен институт и посолството на Унгария в София. Билетите за концерта са на цени от 40. Могат да се купят от Билетния център на НДК и от мрежата на Eventim в цялата страна – бензиностанции OMW, Office1Superstore, книжарници Orange, Български пощи, магазини Технополис, На Тъмно, дюкян Меломан, билетна каса на Eventim на ул. “6-ти септември“ в София, и в Пловдив – билетна каса пред общината.

Онлайн от сайта на НДК и на сайта на Ивентим