Кои са акцентите в 33-тия Новогодишен музикален фестивал в НДК?

Кои са акцентите в 33-тия Новогодишен музикален фестивал в НДК?

14 декември 2019 -1 януари 2020

За 33-ти път ще се проведе Новогодишния музикален фестивал в НДК. В програмата му са включени 23 събития: класически и хорови концерти, клавирни рецитали, балетни спектакли, оперни изпълнения, концерти на деца, дори изложба, която от 14 декември ще посреща посетителите на ежедневния вход на НДК – вход А4. Експозицията представя 33 вълнуващи мига от 33-те години на Новогодишния музикален фестивал, с които организаторите отдават почит на времето, ценностите и традициите, които фестивалът носи, както и на срещата на поколенията, която се случва на сцените на фестивала през годините. „Такива фестивали взимат най-доброто от епохата, в която са създадени, надграждат го и го пренасят във времето. Предизвикателството ни днес е как да адаптираме фестивала, така че той да бъде устойчив на днешното време и очакванията на публиката. Ние се опитваме да бъдем част от тази промяна без да нарушаваме традициите и устоите на изкуството“. Това каза председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков в присъствието на изпълнителния директор на НДК Ангел Митев по време на официалната  пресконференция на фестивала, проведена в Литературен клуб „Перото”.

Тазгодишното издание на Фестивала предлага специално подбрани специални концерти за изискан музикален вкус. На 14 декември ще можете да се насладите на хоров концерт, който ще отбележи 25 години от създаването на женски хор „Ваня Монева“ с диригент Ваня Монева. Пред медиите тя разкри, че първият концерт на хоровия състав се е състоял именно в НДК по време на фестивала. На 16 декември ще се проведе клавирният рецитал на Антонина Бонева „Баладите на Фредерик Шопен по стиховете на Адам Мицкевич”. В концерта ще участва и талантливият ученик на Антонина Бонева – Теодор Пазов. Друго младо дарование - Фидоси Керчев ще изнесе клавирен рецитал „Имена от бъдещето” в зала 9 на 20 декември.

33-ото издание ще бъде открито на 15 декември с концерт на Камерен оркестър на Театър Ла Скала – Милано – формация, популярна с многобройните си турнета на всички континенти. В зала 1 на НДК ще звучат популярни творби от италиански композитори под заглавие „Италия – музиката е любов“. Концертът на Cameristi della Scala ще бъде открит с популярната Трета сюита от Антични танци и ария от Оторино Респиги. Ще чуем още  много популярната Трета Соната „а куатро” на Джоакино Росини. Марко Енрико Босси, известен за времето си органист, композитор и педагог също е сред композиторите, чийто произведения ще чуем на 15 декември. Финалната пиеса от програмата на концерта е от нашия съвременник Емануеле Педрани. Той е известен контрабасист, в момента член на състава на оркестъра на Миланския оперен театър „Ла Скала“, женен за българка - флейтистката Десислава Петева. На 15 декември публиката ще стане част от завладяващо музикално изживяване поднесено с италиански финес и много специално отношение към България.

На 17 декември на сцената на зала 1 ще видим  звезди от световна величина – солистите на Щатсбалет Берлин примабалерината Яна Саленко, постоянен гост-солист в Кралската опера „Ковънт Гардън“ - Лондон и Мариинският театър - Санкт Петергург, и нейния партньор Мариан Валтер в балетния спектакъл Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус. В спектакъла участва също международната балетна трупа на Държавна опера Стара Загора. „Смея да твърдя, че сме втората балетна трупа с активен балетен сезон и неслучайно гостуваме на този фестивал“, подчерта директорът на Държавна опера- Стара Загора Огнян Драганов. Хореографията и режисурата са на Аршак Гарумян, също гост от Щатсбалет Берлин.  „Той е много креативен и неговият спектакъл с нашата трупа привнесе  една много голяма хореографска свежест, оригинален режисьорски прочит и обогати визуалното възприятие с много театрални и даже кинематографични изразни средства, на което ще бъдете свидетели“, сподели директорът на Старозагорския балет Силвия Томова.  

Друг изключителен акцент от платинената селекция на НМФ е в самото навечерие на Коледа, подходящ за незабравим коледен подарък - на 21 декември в зала 1 на НДК заедно с БНР ще бъде реализирано концертното изпълнение на операта от Чайковски „Евгений Онегин”. В ролята на Татяна ще влезе голямата дама на оперната сцена - сопраното Красимира Стоянова. Тя ще излезе на сцената редом с талантливите си колеги: Атанас Младенов, баритон в партията на Евгений Онегин; Михаил Михайлов, тенор - Ленский; Виолета Радомирска, мецосопран – Олга; Петър Найденов, бас - Гремин. Концертът е с участието на Симфоничния оркестър и хор на БНР с диригент Павел Балев.

Вдъхновени от зимата“ е темата на Празничния новогодишен концерт, който по традиция се провежда в първия ден от Новата година – 1 януари от 18:30 часа в зала 1 на НДК. „Тази година програмата е доста различна с много нови произведения, които ще бъдат изпълнени за първи път – „Зимното момиче“ на Едвард Григ, валсовете „Кънкьорите” от Емил Валдтойфел и „Снежинки” от Жак Офенбах, Романс от „Виелицата” на Свиридов“, сподели Маестро Табаков. Солисти на вечерта ще бъдат младите 28-годишни музиканти с успешна кариера на престижните концертни подиуми извън България – цигуларката Лия Петрова, която ще изпълни „Цигански напеви” от Сарасате и виолончелистът Михаил Петров, който ще чуем с „Унгарска рапсодия” на Попер.

33-ото издание на Новогодишния музикален фестивал ще отдаде заслужена почит на оперния певец Николай Гяуров. Тази година се отбелязват 90 години от неговото рождение и НДК подготвя серия тематични събития. На 16 декември ви очаква среща-разговор и дискусия с водещ музиковедът Екатерина Дочева с участието на интересни личности и музиканти работили с певеца. „Гяуров е един от съоснователите на Новогодишния музикален фестивал и мисля, че няма издание на феста, докато Емил Чакъров  беше там, в който той да не е участвал под някаква форма“, разкри Дочева.  На 16, 21 и 22 декември в кино „Люмиер Лидл“ почитателите на Гяуров могат да чуят и видят видео-записи с концертни изпълнения на именития певец от сцената на зала 1 на НДК.

През 2019 година се отбелязват и 30 години от смъртта на диригента Херберт фон Караян. Фестивалът ще предложи на своята публика прожекция в кино „Люмиер Лидл“ на Първа симфония от Брамс – запис „на живо“ от зала 1 на НДК от гостуването на Караян с Виенската филхармония през 1983 година.

Най-малките също ще могат да станат част от 33-ото издание на Новогодишен музикален фестивал с тематичната програма за деца, която включва Коледен концерт на Детския хор на БНР с диригент Венеция Караманова /19 декември, кино „Люмиер Лидл“/, спектакъл на балетен и танцов театър „Коломбина“ - „Пътешествието на Коломбина“ /20 декември, кино „Люмиер Лидл“/, образователния модул „Деца свирят за деца“ с изпълнения на ученици от НМУ „Л. Пипков“ /20 декември/ и „Новогодишен концерт за квартет“ – матине за деца и възрастни /28 декември, кино „Люмиер Лидл“/ с участието на Класик Арт квартет, пианистката Виктория Василенко и талантливата ученичка от НМУ „Л. Пипков“ Сара Чакърова, която свири на ударни инструменти. Челистката Кристияна Алипиева сподели, че целта е да се върне детската аудитория в камерната зала, защото „когато децата се възпитат спокойно да посетят класически концерт, то ще имаме и едно възрастно поколение, което посещава такъв тип събития и по този начин се изграждат стойностни личности“.

Джаз концерт предстои на 18 декември в кино „Люмиер Лидл“ – Живко Петров ще представи най-новия си албум „Ten“. „Това е вторият солов мой албум с 10 оригинални пиеси – кросоувър между джаз, класика и поп“, заяви изявеният музикант по повод премиерата в София. Специално събитие ще бъде и мултимедийният концерт по идея и музика на Петър Дундаков – „Песента на ветровете“ на 23 декември от 19:00 часа в Театър Азарян. „Песента на ветровете” е цикъл от пиеси за струнен оркестър, сопрано, флюгелхорн и фонограма, вдъхновени от метафората на „вятъра”. Спектакълът обединява съвременна класическа музика, джаз, фолклор, “narrative music”- театрална и филмова музика, представени като различни състояния и картини, обединени в една музикална цялост. В проекта участват Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, джазмена Росен Захариев, Гергана Димитрова- солист на „Мистерия на българските гласове“, сопраното Вера Гиргинова от Пловдивската опера и видеоартиста Иван Богданов.

Подробности от фестивалния афиш ще научите в звуковите файлове под снимките вляво, както и от Юлияна Караатанасова – продуцент „Музикални събития“ в НДК, която ще гостува в събота, 14 декември, в „Сутрешно кафе“ с Радостина Узунова.

Билети за програмата на Новогодишен музикален фестивал можете да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн на www.tickets.ndk.bg