Какво предстои в Годината на Бетовен?

27 млн.евро за честванията отделя Германия

През 2020 г. ще бъде отбелязана 250-тата годишнина от рождението на Лудвиг ван Бетовен. За тази цел Германия е предвидила федерален бюджет в размер на 27 милиона евро. Федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия ще отдели за юбилея сумата от 10 милиона евро. От управата на град Бон ще внесат 5 милиона евро, а от района на Рейн-Зиг-Крайс - 1,5 милиона евро.

Годината на Бетовен официално ще започне с празничен концерт на 16 декември 2019 г. в Бон. Преди това, ще бъде представен проекта на Дома на Бетовен “Beethoven bei uns“, който ще бъде отправна точка за поредицата от концерти, четения, конференции и изпълнения на творби на композитора в зали, клубове, ресторанти, църкви и много други места.

Още на 29 ноември немският министър на културата Моника Грютерс и премиерът на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет заедно с тромпетистката Сара Уилис от Берлинската филхармония представиха акцентите от годишнината на Бетовен през 2020 г.,

По думите на Грютерс, "музиката на Бетовен докосва, вълнува и свързва хората от целия свят. Той революционизира музиката с безпрецедентния си радикализъм и нарушава музикалните граници на своето време. Нуждаем се от визионерската сила, с която Бетовен заема своето място в политически и художествен аспект. Творчеството му е символ на демократичните постижения на обединена Европа, която отхвърля появата на популистки прокламации в полза на изолацията и изключването“.

Според Армин Лашет „Лудвиг ван Бетовен е част от ДНК-то на Северен Рейн-Вестфалия. Той е хуманист и световен гражданин на Бон. С„ Одата на радостта “ в своята Девета симфония композиторът се превърна в един от най-добрите европейци в историята. През 2020 г. искаме да празнуваме и преоткриваме музиката му, както и визиите и мислите му. Няма да има по-добро място от Бон, което днес представлява точно това, което Бетовен вече направи: космополитизма, хуманизма и визията. Очакваме една изключително вдъхновяваща и приятна 2020 година, посветена на Бетовен!“

Сред проектите, които подкрепя федералното правителство, е „Труд 2020“ на Берлинската академия на изкуствата. Той е свързан с международното сътрудничество на млади композитори от целия свят, вдъхновени от творбите на Бетовен. Също така в Берлин се провежда Маратон на Бетовен, в рамките на който оркестрантите от Берлинската филхармония изпълняват множество камерни произведения на композитора. Неговите творби също са във фокуса на Музикалния фестивал Берлин 2020, като в рамките на събитието Игор Левит ще изпълни 32-те сонати за пиано.

Друг акцент на юбилейната програма е изложбата "Бетовен. Свят. Граждани. Музика", която ще бъде показана първо в Изложбения артцентър на Федерална република Германия в Бон, а след това, по време на германското председателство на Съвета на ЕС, в BOZAR в Брюксел. Освен метода на работа на композитора, експозицията разкрива културно-историческия контекст на живота му и неговия прием от публиката.

Федералното правителство, провинцията Северен Рейн-Вестфалия, областта Рейн-Зиг и общинската управа на Бон насърчават в родния град на композитора над 300 проекта с повече от 1000 концерта и събития. Сред акцентите са концерт на Лондонския симфоничен оркестър, дирижиран от сър Саймън Ратъл със солист Лиза Батиашвили (22 февруари 2020г.) и премиерата на композицията The Nine /“Деветата“/, поръчана да бъде написана от китайския композитор Тан Дун  за Федералния младежки оркестър (8 август 2020г.).

На 21 юни 2020 г. немско-френският телевизионен канал за култура Arte ще излъчи изпълнението на 9-те симфонии на Бетовен на живо от 10 различни градове в Европа, включително първата симфония, изпълнена от Камерен оркестър Малер в Бон. Последният юбилеен концерт за композитора ще бъде дирижиран от Даниел Баренбойм  и ще се състои на 17 декември 2020 г. Програмата включва Деветата симфония, изпълнена от Западно-източния оркестър „Диван“.