Музиката на Рахманинов вдъхновява Николас Димитров за „Дилър на реалности“

Музиката на Рахманинов вдъхновява Николас Димитров за „Дилър на реалности“

С премиера в София

Дебютният роман на Николас Димитров „Дилър на реалности“ се превръща в едно от най-търсените нови заглавия по време на Софийския международен панаир на книгата, който продължава до 15 декември в НДК в София. Книгата, издадена под знака на "Колибри", е определяна като „психологически киберпънк трилър“. Авторът го описва като „жанр в научната фантастика, в който действието се развива в дистопичен свят; обикновено се обсъждат глобални въпроси между новите технологии и хората с негативен край за тях“. Изданието пренася читателя в близкото бъдеще, където всичко е позволено. Потреблението е достигнало предела си, моралът вече не е на мода, религията се е превърнала в бързооборотен продукт. Човечеството е затънало в развлечения, разврат и наркотици. Елитът има нов вид забавление – персонална реалност, в която може да се претвори всяка идея, дори и най-порочната. Главният герой прониква в недрата на корпорацията, създаваща тези реалности, за да изясни същността им, но се оказва въвлечен в дяволската игра.

В ефира на Класик ФМ радио Николас Димитров разкри, че с помощта на класическия звук е успял да създаде този футуристичен шпионски трилър.  „Романът е писан под звуците на някои от любимите ми произведения- Концертите за пиано на Сергей Рахманинов. В момента работя с няколко известни музиканти от Украйна, Русия и България /в лицето на пианиста Живко Петров/ за създаването на „звуковото лого“ на книгата“, сподели авторът Николас Димитров. Той допълни, че ще търси музиканти, които свирят на ударни, струнни и духови инструменти, за да може всеки от тях да направи своя музикален прочит и да предаде своето усещане за романа чрез няколко акорда.

Личната история на автора е не по-малко вълнуваща. Част от детството му преминава в дом за сираци, но това го вдъхновява по-късно за съвместни дейности с фондацията на Джоан Роулинг /създателката на поредицата „Хари Потър“/ за популяризиране на идеята за осиновяване на деца в семейства по света като алтернатива на сиропиталищата. След като се дипломира в престижни университети в Брюксел, Вашингтон и Буенос Айрес, на 22 години Николас Димитров започва работа в ООН, а две години по-късно е най-младият представител на Световната банка в Македония. Впоследствие избира да се занимава с медии, реклама, литература и изкуство. Първият му роман „Дилър на реалности” излиза през 1999г. на руски език и предизвиква скандал не само в Русия, но и в Украйна, където Димитров живее през последните години. Това не пречи да бъде публикуван в Беларус, Азербайджан, Казахстан, Грузия, Полша, Турция, Чехия, като предстои издаването му в Испания и Португалия. Премиерата в София е на 13 декември 2019г. от 19:00 ч. в Carussel Club. Следващите си книги авторът пише на френски и испански, като следва съветите на Марио Варгас Льоса и Габриел Гарсия Маркес, които получава от изтъкнатите латиноамерикански писатели във Вашингтон.

„Винаги исках да се науча да свиря на пиано“, спомня си Димитров. „Когато бях дете, нямахме нито мястото, където да го поставим, нито парите, с които да го купим. Пианото се появи в живота, когато бях на 17-годишна възраст, след като заминах в Америка, но любовта ми към класическата музика е от по-рано. Много се радвам, че в България има такова радио. Надявам се, че и младото поколение е ваш слушател. Искам да поздравя Класик ФМ и слушателите му с 25-годишния юбилей и да пожелая още много години в ефира, който да вдъхновява всички български слушатели“.

Чуйте интервюто на Георги Митов-Геми с Николас Димитров в звуковия файл под снимките вляво.