КАУЗА ЗА СПАСЯВАНЕ НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВОТО НА ДИМИТЪР НЕНОВ - с GENESIS ORCHESTRA и Музикална лаборатория за Човека

КАУЗА ЗА СПАСЯВАНЕ НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВОТО НА ДИМИТЪР НЕНОВ - с GENESIS ORCHESTRA и Музикална лаборатория за Човека

Днес в зала "България"

Йордан Камджалов налага нова музикална традиция за Коледа с музиката на арх. Димитър Ненов, като всяка година концертите ще са в различни градове на страната.

Тази година GENESIS ORCHESTRA и Музикална лаборатория за Човека, под диригентството на Йордан Камджалов ще изпълнят вокален цикъл "Родина" и оратория "Коледа" на Димитър Ненов. Диригент на хора Мая Василева. Солисти Гиргина Гиргинова и Иво Йорданов. Концертите са на 9 декември в Габрово, 10 декември в Благоевград, а на 11 декември - в София.

На 6 декември от 16 часа в Къщата на София се проведоха, станалите традиция Предконцертни диалози. Водени от въпросите, Маестро Камджалов, Мая Василева – диригент на Музикална лаборатория за Човека, Концертмайстора – младата Лора Маркова и солистката Гиргина Гиргинова споделиха подробности и проблеми от подготовката на предстоящия концерт.

В духа на постоянните търсения на  неподозирани творечски възможности на човека, концертмайстор тази година ще бъде 16 годишната ученичка от НМУ "Любомир Пипков" и лауреат на фондация "Йордан КамджалоВ" - Лора Маркова. От школата по ударни инструменти към НМУ "Любомир Пипков" е и цялата ударна секция на оркестъра.

За първи път тази година на плакатите на концертите е детска рисунка, спечелила в специално обявения за тази цел  национален конкурс  на тема „Коледа“.

Журито е толкова впечатлено и възхитено от разностранния талант на децата от 4 до 14 години, които участваха, че спонтанно реши да се организира изложба в зала "България"(пространството на 1 балкон), където ще могат да се видят творбите на всички малки таланти от цялата страна.

Изложбата ще се открие в деня на Тържественият коледен концерт, с който ще се чества геният на Димитър Ненов  - 11 декември 2019 от 20.00 ч. в зала България.

КАУЗА ЗА СПАСЯВАНЕ НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВОТО НА ДИМИТЪР НЕНОВ.

"На всички съм длъжен, трябва да им върна това, което са ми дали"

/Димитър Ненов/

Под заплаха е културното наследство на Димитър Ненов.

- Къщата-музей на Димитър Ненов в Разград се руши и има нужда от спешен авариен ремонт. Експонатите са евакуирани;

- Архива на Димитър Ненов (нотен, архитектурен, снимков, ръкописен и др.) има неотложна нужда от консервация, реставрация и дигитализация, за да остане за поколенията.

Не можем да допуснем, (след поръчковото и тенденциозно унищожаване на клавирните записи на уникалния и международно признат виртуоз Димитър Ненов), да изчезнат още свидетелства за неговият гений.

Благотворителните картички са комплимент за всеки, направил дарение за тази кауза.

Картичките може да поръчате на [email protected],

или намерите по време на концертите:

Габрово - 09 декември, 19 ч., ДК „Емануил Манолов“

Благоевград - 10 декември, 19 ч., зала "Яворов"

София - 11 декември, 20ч., зала "България"

Благотворителните картички са изработени от деца от цялата страна на възраст от 4 до 14 години, участници в националния конкурс на тема "Коледа".