Отбелязват Деня на тангото с немски акцент

Днес в София

Днес, 11 декември, е Международният ден на тангото. Тази година празникът в София ще премине с немски акцент, след успеха на френското издание през 2018г. Германия дава на тангото неговата „музикална душа“ – бандонеона. Той е изобретен през 19-и век от Хайнрих Банд за изпълнението на църковна и популярна музика. В края на столетието музикалният инструмент достига до Буенос Айрес. Бандонеонът е донесен от германски емигранти в аржентинската столица, където намира своето настоящо призвание.

 „Берлин е новият Париж за тангото в началото на 21 век. След падането на Берлинската стена градът се превръща в отворено, креативно място и там може да се експериментира, да се твори свободно. За тангото това е магнит. Берлин се утвърждава като място, в което аржентинските музиканти, идвайки в Европа, първо обръщат внимание на него. Танго общността в Берлин като цяло е най-голямата общност извън Аржентина. Част от нея е повлияна и практикува класическите форми на тангото, докато останалите предпочитат съвременния танц и музика, танго нуево…“, разказа организаторът Иво Парушев в студиото на Класик ФМ. По думите му, ,най-разпространеният мит е, че бандонеонът се асоциира с акордеон, а няма нищо общо по начина, по който се музицира на него, въпреки че има акордеонисти, които впоследствие започват да свирят на бандонеон. Друг мит е, че е бил използвал като заместител на орган в по-бедните църковни общности, тъй като имал богато звучене.“

По случай Деня на тангото в София гостува германският бандонеонист Михаел Долак. В специалния си солов концерт “El Bandoneon или пътят на бандонеона” той ще сподели на английски език с публиката своята любов към инструмента и ще разкаже историята му чрез едно увлекателно музикално пътешествие от Рудните планини в Германия до бреговете на Рио де ла Плата в Латинска Америка. Слушателите ще открият в интерпретациите му класическа музика, традиционни германски мелодии и, разбира се, много танго, включително композиции на Карлос Гардел и Астор Пиацола. Като един от най-успешните и талантливи бандонеонисти в Германия, през 2004 г. Михаел Долак става  съосновател на една от най-известните европейски танго формации, “Cuarteto Rotterdam”, с която регулярно обикаля Европа, свирейки на концерти, милонги и танго фестивали. Освен като гост бандонеонист на почти всички известни танго оркестри в Европа, той е свирил като солист на Берлинския и Бранденбургския симфонични оркестри, Камерния оркестър на Инголщат, Филхармоничния оркестър на Централна Саксония, Новия филхармоничен оркестър на Хамбург, както и Филхармониите на Дрезден и Триер и др. Сътрудничеството му с такива известни артисти като Gotan Project, Уте Лемпер и Луис Борда, допринася за множество допълнителни записи, турнета и концерти в най-големите зали на повече от 20 страни по света.

Концертът на бандонеониста Михаел Долак ще започне в 18.30ч. в залата на Гьоте-институт в София, а от 20.00ч там ще се проведе традиционната Гран милонга, посветена на Деня на тангото. Събитието е насочено към танцуващите танго, като кратка демонстрация ще направи забележителната танцьорка и преподавател, основател на Academia de Tango Berlin - Мими Хирш. Тя ще си партнира в двойка с известния и талантлив софийски тангеро Андрей Ненчев. „Дрескодът, както винаги, е офицален. Това обаче невинаги се съблюдава“, споделя Иво Парушев. Според него,  „тангото е танц, който отразява живота. В този смисъл, най-важната стъпка и фигура е ходенето в прегръдка и в двойка“.

Честването на Деня на тангото в София се провежда за 15-та поредна година с дългогодишната подкрепа на Посолството на Република Аржентина в България. Организаторите ще продължат да посвещават отбелязването на празника на приноса на отделни европейски страни и култури за развитието на аржентинското танго.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с Иво Парушев ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.