Хиляди книги и десетки литературни събития на 47-ото издание на Софийския международен панаир на книгата

От 10 до 15 декември в НДК

Тази седмица, от вторник (10.12.) до неделя (15.12.) в Националния дворец на културата ни очаква същински празник на литературата, книгите и четенето - 47-ото издание на най-мащабния книжен форум в страната, любимо и очаквано събитие на столичани и гостите на града - Софийски международен панаир на книгата.

Официалният старт на Панаира с участието на джаз формация „София” ще бъде даден 10-ти декември, вторник в 17:00 часа в Централното фоайе на Националния дворец на културата

Културната програма на четвъртия етаж на НДК, западно крило също започва във вторник, още от 11:00 часа. Над 70 литературни събития очакват посетителите на Панаира - вълнуващи срещи с десетки български и чуждестранни автори, преводачи и издатели, премиери на най-новите книжни заглавия у нас, срещи с автограф на щандовете на изложителите, събития за деца и 7-о издание на Софийски международен литературен фестивал с фокус френскоезична литература и с над 100 гости от държавите Алжир, България, Белгия, Швейцария, Виетнам, Люксембург, Канада, Мароко, Франция.

Пълната програма на 47-ия Софийски международен панаир на книгата, информация за изложителите и програмата на 7-ия Софийски международен литературен фестивал можете да видите в дигиталната книжка на Панаира:

https://issuu.com/bba.abk/docs/abk_2019_programa_web 

Освен 1600-те квадратни метра изложбена площ, разпростряна на шест нива в Националния дворец на културата и 160-те участници в книжното изложение, по традиция по време на Панаира Асоциация „Българска книга” ще връчи годишната награда за най-добър издателски проект „Златен лъв” на 14-ти декември, събота, от 20:00 часа в Клуб 1 в НДК. Наградата се връчва в две категории: за най-добър издателски проект - отличието се присъжда за книга или поредица от книги с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават с висока стойност на текста като съдържание и стил, принос към образованието и науката, добър превод, оригинален дизайн, илюстрации и добро полиграфическо изпълнение. Втората категория на наградата „Златен лъв” е за издателски проект с най-голяма обществена значимост и с широк медиен интерес - присъжда се за книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк медиен интерес. За първи път наградата е присъдена през 1996 година. 

Вижте списъка с участниците ТУК

 Работно време на изложението:

10. (вторник) - 14.12. (събота): 10:00 - 20:00 часа

15.12. (неделя): 10:00 - 19:00 часа

Вход свободен

Следете 47-ото издание на Софийския международен панаир на книгата във Фейсбук , както и 7-ото издание на Софийския международен литературен фестивал - също във Фейсбук

47-ият Софийския международен панаир на книгата и 7-ият Софийски международен литературен фестивал са част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

47-ият Софийския международен панаир на книгата се провежда с медийната подкрепа на bTV Radio, Radio N-Joy, Jazz FM, Classic FM, Дарик радио, Аз Чета, Kafene.bg, Jasmin.bg, Mama Ninja, Actualno.com, Площад Славейков и Tetradkata.com

Организатор: Асоциация „Българска книга“