Колко струва ремонтът на Унгарската държавна опера?

До 2021г.

Унгарската държавна опера е несъмнено една от най-красивите сгради в Будапеща, привличаща хиляди посетители всяка година. Но фасадата й в момента е затъмнена от скеле, оставяйки впечатляващата забележителност почти неузнаваема, съобщава CNN.

Неоренесансовото здание е затворено през последните 18 месеца поради обширна реставрация и модернизация. Наскоро пуснатите изображения разкриват пълния обхват на проекта, който разполага с огромен бюджет от 30 милиона долара.

Снимков материал показва огромната реконструкция, която се извършва на тавана, където са добавени нови плочки, както и съществения ремонт на залата със „смарт“ концепция. Изградена е и нова сценична зона, която струва 20 милиона долара от средствата за обновяване, но има ново оборудване. Системата включва нови механизми за повдигане на завеси, сцени, реквизит и хора.

Въпреки продължаващата работа, временната конструкция, покриваща екстериора на сградата, ще бъде премахната в началото на 2020 г., за да се покаже изискания външен вид, който акцентира върху сложните барокови черти на шедьовъра на архитект Миклош Ибл от 19 век. Първоначалните планове бяха операта да бъде напълно готова през 2020 г. Срокът се удължи до 2021 г., когато стана ясно, че сградата изисква много повече работа, отколкото се очакваше.

„Реставрационните работи ще отнемат повече време, отколкото първоначално беше планирано, защото продължихме да намираме нови неща, които да реновираме, докато действахме заедно", казва Атила Саги, заместник изпълнителен директор и ръководител на проектантсткия отдел проекти на Liget - групата, която стои зад обновяването на операта.

Основният ремонт на операта включваше много по-малки усилия за модернизиране на сценичната техника. Неотдавна техническият екип откри, че оборудването, монтирано през 1984 г., се е амортизирало и техническите му параметри вече не отговарят на днешните изисквания.

С напредването на работата бяха разкрити още проблеми и беше взето решение напълно да се възстанови оперния театър, а с това и предишната му слава. „Същото би било, ако реновирате банята или къщата си“, добавя Саги. „Винаги възникват непредвидени обстоятелства, може да се наложи подмяна на нова тръба или може да има повече работа, необходима за стабилизиране на основите.„Същото е с подобен проект, но в много по-голям мащаб“, коментира той. В допълнение към реставрацията на покрива и обзавеждането на аудиторията, оперната зала е оборудвана с нова акустика, обновени са и репетиционни стаи и има новоинсталиран асансьор, за трудно подвижната част от публиката. Всички прозорци и врати се ремонтират, а предстои да бъде поставена нова пожарна аларма, система за ИТ и ориентация, модерна отоплителна и вентилационна система. Нещо повече, всеки кът в залата е да се превърне в „интелигентно място“.Креслата в залата са снабдени със слушалки, които могат да се превключват на различни езици. Те също ще бъдат оборудвани с таблети, на които гостите могат да научат повече за историческата сграда.

Същественото обновяване в крайна сметка означава, че капацитетът на залата ще бъде с 200 места по-малко, но според официални източници, това ще допринесе за много по-комфортното изживяване. „Въпреки че са необходими големи разходи, свързани с обновяването на Операта, не се очаква цените на билетите да се увеличат толкова много", каза експертът по комуникации в Унгарската държавна опера Андраш Олах пред CNN Travel. „В сравнение с цените във Виена, например, цените на билетите в Унгария ще останат значително по-ниски от другите оперни театри по света“, уверява той.

След като бъде завършена, Унгарската държавна опера ще бъде наравно с други водещи европейски институции по отношение на инфраструктурата. Отворената през 1884г. сграда е построена като „сестра“ на Виенската държавна опера (Wiener Staatsoper). По това време Унгария е част от Австро-Унгарската империя, а нейният владетел Франц Йозеф явно е надзиравал строителството на оперния театър с условието, че той няма да бъде по-голям от сградата във Виена. Според легендата, владетелят пристига за откриването и отбеляза: "Казах, че не може да бъде по-голяма от Виенската опера, но не казах, че може да бъде по-красива".

Емблематичната сграда, разположена в центъра на булевард „Андраши“ в Будапеща, отдавна е един от водещите световни оперни и балетни комплекси. Някои от най-добрите певци, танцьори и изпълнители са показали своя талант тук и това се е считало за един от върховете в кариерата им. Густав Малер и Ото Клемперер са сред онези, които са изпълнявали ролята на режисьори, докато Лучано Павароти, Пласидо Доминго и Рене Флеминг са участвали в редица постановки на тази сцена.

До края на грандиозното обновяване в края на 2021г. всички спектакли на Унгарската държавна опера ще се провеждат в театър „Еркел“, който разполага с най-голямата концертна зала в Унгария.