Женски хор „Ваня Монева

Женски хор „Ваня Монева" отбелязва 25 години в Новогодишния музикален фестивал в НДК

14 декември, 19:00 ч., кино „Люмиер Лидл“

Един от най-популярните български фолклорни хорове – Женски хор „Ваня Монева“ с диригент Ваня Монева ще отбележи 25 години от своето създаване с един различен концерт на 14 декември от 19:00 часа в кино „Люмиер Лидл“, който е част от програмата на Новогодишния музикален фестивал.

„Това е много хубава възраст, в която човек може да си даде сметка какво е постигнал или какво му предстои. За тези 25 години залагах хорът да се развива в много „жанрови води“. С това се отличаваме… Смятам, че един хор, независимо какво е неговото звукоизвличане, трябва да може да се справя с всички жанрове и да влиза в дълбочина в тях“, посочи диригентът и основател на хора – Ваня Монева в ефира на Класик ФМ радио. Стиловете, в които хорът твори, включват фолклорни обработки, църковна музика, съвременни джаз и поп проекти, кантатно-ораториална музика, филмови и театрални продукции.

Специален гост на концерта ще бъде Мария Илиева, която ще вземе участие във фолклорната част на концерта и ще изпълни песни на композитора Филип Кутев. Публиката ще чуе знакови за състава песни и премиерни изпълнения. В програмата са включени пиеса, посветена на хора, която е написана от композитора Александър Текелиев, както и произведения, изпълнени в съпровод на Оркестъра за народна музика на БНР. „Ще направим нещо, което досега хор не е правил изобщо. Произведението е адаптирано за нашия хор- това е „Полетът на бръмбъра“ от Римски-Корсаков с ксилофон и хор. То е технически трудно да се овладее, но се надявам да го направим бляскаво и красиво“, допълни Ваня Монева.

През 2018 година хорът и Софийската филхармония участваха в официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС в зала Бозар в Брюксел, Белгия. Последният звукозаписен проект на Женски хор „Ваня Монева“ бе албума „От Рождество до Възкресение“ с църковно-славянски песнопения, реализиран в края на миналата година.  Хоровият състав гостува за първи път в Русия, като взе участие по време на 18-тото издание на „Московския Великденски фестивал“, организиран от Валерий Гергиев, както с участие в Храм „Възкресение Христово“ в Соколники, така и в зала „Чайковски“- Москва. Женски хор „Ваня Монева“ бе удостоен с наградата „Кристална лира“ 2019г. в раздела „Хорово изкуство“.

Неотдавна хоровият състав записа саундтрака към последния епизод на поредицата „Междузвездни войни - Соло“. „Влизайки в студиото, получихме нотите на всички тракове, които да запишем веднага. Имахме от 5 до 7 минути да ги разчетем, да сложим текст, да направим всичко и да запишем веднага. След края на записа, ни събраха нотите и ги унищожиха. Такава конфиденциалност имаше, която беше предизвикателство, но ние го направихме. Благодарна съм за такива покани, защото това е израстване на певиците ни в хора“, каза още диригентката.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с Ваня Монева ще откриете в звуковия файл под снимката вляво.

Билети за концерта можете да закупите от Билетен център – НДК или онлайн на www.tickets.ndk.bg