Почина маестро Марис Янсонс

На 76-годишна възраст

На 76-годишна възраст почина Марис Янсонс, съобщават латвийските и световните медии. Един от най-значимите и всепризнати диригенти на нашето време е напуснал този свят в събота вечерта в дома си в Санкт Петербург.

Роденият през 1943г. в Рига маестро страдаше от сърдечно заболяване, което го държеше далеч от ангажиментите му за известно време. То се появи вследствие на сърдечния удар, който Янсонс претърпя през 1996г. по време на постановката на операта “Бохеми” от Пучини, която дирижира в Осло. Само присъствието на лекар и непосредствената близост до болница му спасяват живота

Марис Янсонс е завършил цигулка, но е усъвършенствал познанията си по дирижиране във Виена при Ханс Свароски и в Залцбург заедно с Херберт фон Караян, който го кани за асистент- диригент в Берлинската филхармония, въпреки че това не е възможно поради забраната на съветските власти.

От 1979 до 2002 г. Марис Янсонс е директор на Филхармонията в Осло, от 1996 до 2004 г. е начело на Симфоничния оркестър на Питсбърг, като го съживява, докато не се изморява от трансатлантическите полети. От 2004 г. до 2015 г. ръководи Кралския концертгебау оркестър  - Амстердам, с когото осъществява изключителните записи на симфониите Малер и Шостакович. Паралелно, от 2003г., ръководи Симфоничния оркестър на Баварското радио.

Редица световни музиканти изразяват скръбта си по забележителния маестро. Единственият му ученик, Андрис Нелсонс, допълна: Великият Марис Янсонс беше невероятен колега, преподавател и ментор. Новината за неговата кончина е шокираща и ме натъжава дълбоко. Музикалният свят е загубил един от стълбовете си. Много ще ми липсва”. А Франц Велзер-Мьост споделя: “Изпитвам дълбока тъга от загубата на един от най-уважаваните ми и обичани колеги!” . От своя страна Яник Незе-Сеген лаконично допълва: „Нямам думи. Огромна загуба за света”.

Пианистът Денис Мацуев, когото трябваше да дирижира маестрото, посочва: “Един от най-блестящите и добри хора на света ни напусна. Отиде се една епоха, една легенда. След час трябваше да излезем на сцената на Музикферайн с него и да свирим с Виенската филхармония”.

“Изгубихме любимия си Маестро Янсонс и сърцето ни е разбито”, заяви цигуларката Лиза Батиашвили. “Наред с всички незабравими музикални подаръци, които споделяше през живота си, бих искала да си спомним колко интензивно и страстно е работил, за да помогне да създаде нещо, което да служи на другите за много, много години напред: той вложи сърцето и душата си в кампанията за изграждането на нова концертна зала в Мюнхен. Вярвам, че тази нова концертна зала трябва да носи неговото име. Благодаря ти Маестро - ще ни липсваш в Мюнхен и навсякъде по света”

Българският цигулар Веско Ешкенази, който е концертмайстор на Кралския концертгебау оркестър  - Амстердам, сподели мъката си в своя профил в социалната мрежа Фейсбук, като констатира загубата на “моят баща в музиката”. По думите на цигуларя, който публикува снимка с изтъкнатия диригент, “с него и Концертгебау оркестър, ние постигнахме най-големите върхове в музиката. Под негово ръководство бяхме номинирани за “Грами” и бяхме оценени за оркестър номер 1 в света. За мен той беше не само изключителен и заразяващ с вдъхновението си музикант, но и сродна душа. За Март 2020 г. подготвях Менделсон концерт, който той трябваше да дирижира с мен в Амстердам. Това няма да се случи никога. Поклон, Маестро. Светъл път, Марис”.

Дълбок поклон!