Виктория Муллова: „Музиката е музика навсякъде във всичките й форми“

Свири днес в зала „България“

На 2 декември 2019г. Софийска филхармония представя концерт с виртуозната цигуларка Виктория Муллова, която за първи път гостува на българска сцена. Тя ще изпълни Концерт за цигулка № 1 от Дмитрий Шостакович под диригентската палка на маестро Найден Тодоров.

„Според мен е трудно да си достигне до съвършеното изпълнение и перфекционизма, който преследваме всички. Ще се постарая да се получи максимално добре и да дам това на публиката. Има я свободата, когато свиря с оркестъра, но не е пълна, тъй като трябва да се съобразявам с него. В каденцата ще бъда изцяло свободна“, заяви Муллова в ефира на Класик ФМ радио.

Родена в бедно семейство, Виктория осъзнава любовта си към цигулката в ранна детска възраст. Завършва Московската консерватория при легендарния Леонид Коган. „Той беше страшен. Всеки се плашеше от него. Емоциите не бяха положителни, но научих много от него, но не от лекциите му, а от начина, по който той самият свиреше. Беше много студена личност и не разговаряше с нас“, спомня си Муллова.

Огромният ѝ талант е причината властите в Съветския съюз да ѝ разрешат да участва в конкурса „Сибелиус“ в Хелзинки през 1980 г., откъдето си тръгва с първа награда.  Три години по-късно Виктория Муллова оставя цигулката си Страдивариус, собственост на Съветския съюз, на леглото си във финландски хотел и бяга на запад.

„Бяхме във Финландия с тогавашния ми приятел, диригент, който свири на пиано, който ми помогна да избягаме заедно. Престорих се на болна и помолих никой да не ме притеснява в стаята ми. Същевременно ме очакваше кола пред хотела и в нея бе журналист, мой приятел, който ми помогна да избягам. Качих се при него и преминахме границата с Швеция, тъй като по това време нямаше възможност да се пътува в друга държава без позволението на Съветския съюз. Когато пристигнахме в Стокхолм, отидохме в полицията и в продължение на 2 денонощия трябваше да се крием в един хотел. Тъй като бяхме с други имена, с различна самоличност, поискахме от Американското посолство да ни бъде дадено политическо убежище“, припомня цигуларката. „Освен че тогава се почувствах свободна, бях много развълнувана“, допълва тя.

Муллова заживява в Лондон, а таланта и целеустременността ѝ я извеждат на най-големите световни сцени, работи с най-известните солисти и най-добрите оркестри в цял свят. Музикалната ѝ интелигентност и смелата, ясна визия, с която свири, позволяват на музиката да достига директно до сърцата на слушателите.

Днес Виктория Муллова е позната в цял свят като цигулар с изключителна гъвкавост и музикална цялост. Последните новини около голямата цигуларка са свързани с турнето ѝ в Австралия и Нова Зеландия, а отзивите за концертите там включват определения като брилянтни, забележителни, наситени с музика, впечатляващи и завладяващи.

Концертът на Софийската филхармония на 2 декември със солист Виктория Муллова, включва още две произведения, които ще изпълни националния ни филхармоничен оркестър с диригент Найден Тодоров – Българска рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров и „Жар птица“, редакция 1919 година, от Игор Стравински.

Билетите за събитието са налични на касата на зала „България“ и в мрежата на Ивентим, а цените са от 25 до 50 лв.

„Музиката е музика навсякъде във всичките й форми. Независимо дали ще свиря Шуберт или например бразилска музика, винаги я усещам по положителен начин“, подчертава Виктория Муллова.

Чуйте какво още сподели „руската стихия на цигулката“ в интервюто на Георги Митов-Геми, разположено в звуковия файл под снимките вляво. Преводът е на Даниела Лалова.