Как едно виолончело бива наречено „сродна душа“

За един английски музикант

За всеки един професионален музикант връзката му с неговия музикален инструмент е нещо специално. Не само заради дългите часове, прекарани в понякога досадните, но и така нужни упражнения, а и защото с този инструмент изпълнителят изразява себе си. За един английски музикант голяма част от живота му е свързана с одушевения предмет, на който той е избрал да свири – неговото виолончело. Това е дългогодишният челист от Кралския филхармоничен оркестър на Ливърпул Гетин Джоунс, който неотдавна съобщи, че челото му е било откраднато. Историята на прекаралия 35 години в оркестъра изпълнител бе огласена от няколко британски медии с надеждата, че крадецът евентуално би върнал откраднатото…  60-годишният Гетин Джоунс е уважаван член на филхармонията от 1984г. и името му сега често се споменава във връзка с празнуването на именно тези 35 години в състава на ливърпулския оркестър. Музикантът е в ръководството на Оркестровата академия на ансамбъла, преподавател е по виолончело и е президент на инициативата „Открий класиците!“ Но само преди няколко дни /на 25 ноември 2019г./ Кралският филхармоничен оркестър на Ливърпул публикува в Twitter следния статус: „За съжаление, виолончелото на Гетин Джоунс е било откраднато от неговия автомобил в петък вечерта… Ако някой има информация за инструмента, моля, свържете се с полицията на Мърсисайд“.

ВВС се ангажира със случая, като публикува статия, разказвайки повече за музиканта и най-вече как самият той говори за инструмента си като за своята „сродна душа“: „Виолончелото означава всичко за мен! – споделя Гетин Джоунс –Това е един красив, прелестен инструмент за свирене и аз познавам всичките му слаби места и малките му индивидуални особености, които могат да се използват, за да се получат допълнителни нюанси. Който и да го е взел, моля ви, върнете го! Няма какво да се направи с него, защото това не е като да откраднеш нечий телевизор, който можеш да продадеш в кръчмата, няма как да се отървеш от едно виолончело по този начин. Оставете го във филхармонията, захвърлете го на улицата отвън и позвънете анонимно по телефона – просто го върнете! Никой няма да пострада, а аз ще си взема обратно моята сродна душа, моя инструмент...“

Гетин Джоунс е притежател на виолончелото с марка Colin Irving от 1977г. в продължение на цели 34 години– купува го през 1985г. веднага, след като се присъединява към оркестъра. Пред вестник „Liverpool Echo“ сега, след кражбата, признава: „За да си позволя да го купя преди 34 години, продадох всичко, което имах. Нямам друг инструмент – нямам резервен, имам само този. Свиря на това виолончело от 34 години и то е част от мен. Сякаш съм загубил дясната си ръка… Вече съм на 60 и идеята да намеря нещо, което да замени най-добрия ми приятел е почти невъзможна. А този, който го е взел, компрометира прехраната ми. И не само това – то е и емоционално, защото когато правя музика с това виолончело, се случва нещо специално“.