Българска Хорова Капела „Георги Робев“ ви кани да посрещнете празниците с „Магията на Витлеем. Ангелски гласове“

Българска Хорова Капела „Георги Робев“ ви кани да посрещнете празниците с „Магията на Витлеем. Ангелски гласове“

1.12.2019, 19.00ч, Централен Военен Клуб София

На 1 декември 2019г. от 19.00ч. в Централен Военен Клуб – София ще се проведе Тържествен концерт в навечерието  на Коледните празници „Магията на Витлеем. Ангелски гласове“ с  участието на Българска Хорова Капела „Георги Робев“ , Камерен хор „ Проф. Георги Робев“ и Камерен хор „Спасение“ с диригент  Нели Трошева.  Солист ще бъде забележителният български бас Пламен Бейков,  който е последният ученик на легендарния Борис Христов.

Какво идея се крие зад заглавието? „Магията на Витлеем“, защото Витлеем е магичен, чуден и вълшебен. Предколедно да навлезем още с първия ден на декември в тази светлина, която се противопоставя на все по- намаляващия се ден, но вътрешната светлина и радост на всички, които почитаме Рождество, започва постепенно да гори в нас“, разкри Нели Трошева в ефира на Класик ФМ.

Концертът включва  църковно-славянски произведения с удивителна история, някои от които ще бъдат изпълнени за пръв път в България.По време на събитието ще бъдат представени части от „Литургия Доместика“ на А.Гречанинов, заедно с произведения от Моцарт и Аркаделт, а  „Тиха нощ“ ще бъде изпълнена заедно с публиката. Съпроводът ще бъде от струнен квартет и синтезатор/орган, а на сцената ще танцува от балерината Рада Иванова. Всяко произведение ще бъде представено на публиката с интересен разказ за песента и нейния автор от диригента Нели Трошева.

„Освен че ще участвам интензивно и в хоровия ансамбъл, ще бъда и солист. Това, което ми прави впечатление и са нови неща, е „Блажено“ от Павел Чесноков – песнопението, което открих може би от моите странствания в Русия, „Отче наш“ от Николай Озеров за соло, бас и хор. Ще направим и един експеримент с малък инструментален ансамбъл- да изпълним „Верую“ и първия антифон "Благослови душе моя, Господа" от „Литургия доместика“ на Александър Гречанинов – не е изпълнявано от годините, когато е записвано от Борис Христов под диригентството на Георги Робев“, заяви Пламен Бейков в студиото на Класик ФМ радио.

„Предполагам, че идеята за „Литургия доместика“ идва от благочестивата традиция, която тръгва от Дмитрий Бортнянски в Русия през 18 век, да се противопоставят на повсеместния католицизъм, който навлиза и набира последователи в страната, благодарение на полското присъствие там. Тогава Бортнянски застава начело на движението, което да върне хората в православния храм, като създава велелепни музикални произведения по подобие на католическите творби. Така доказват, че православните, в частност руските автори, могат да пишат също толкова хубава, разнообразна музика. Гречанинов продължава тази традиция – извън богослужението на базата на литургичните текстове да имаме цялостно, завършено и стойностно произведение. Затова авторът си позволява да вложи и инструменталисти и оркестър“, разказва Нели Трошева.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с дирегентката Нели Трошева и солиста Пламен Бейков /бас/ ще откриете в звуковите файлове под снимките вляво.

Съставът на Българската хорова капела „Георги Робев“ произлиза от Камерен хор „Проф. Георги Робев“, създаден през 2004 година и упражняващ дейността си в читалище „Проф. Андрей Стоянов“. Скоро хоровият състав  се утвърждава като една от най-успешните и бързо развиващи се певчески формации в България. За израстването му допринасят иновативните концерти, които хорът изнася в България и в Европа. Те докосват публиката не само с балансиран и хомогенен ансамблов звук, но и със запленяващите и интересни разкази за репертоара и за историята на музикалните пиеси, които хорът изпълнява. На всеки концерт хористите въвличат своята публика и я превръщат в съществена част от процеса на създаване на самото изкуство – често, публиката, трогната до сълзи, пее заедно с тях и така съпреживява невероятната атмосфера на съпричастност, духовна радост и родолюбие. От януари 2019г. се създава Българската хорова капела „Георги Робев“ – един нов културен проект в България, който набира все по-голяма популярност с концертите си в препълнените зали на Централния Военен Клуб.

Предстоящият концерт се посвещава на делото на Маестро Георги Робев, неговите ученици и последователи,  прославили българското хоровото изкуство по света.

Отзиви за Българска хорова капела "Георги Робев":

„Беше вълшебно. Превърнахте залата в храм. Осветихте я.“ Румен Леонидов, 30.01.2019, Централен Военен Клуб, София

„Една хубава новина за нашия културен музикален живот! Прекрасно е, че оживява името на един незаслужено позабравен голям майстор на хоровото изкуство какъвто е Георги Робев. Приятна изненада е добре постигнатият баланс на състава – вероятно резултат от сгъстена във времето упорита работа на младите хористи със харизматичната диригентка Нели Трошева.“ Ани Чобанова. 20.04.2019, Централен Военен Клуб, София

„Обичаме ви... докоснахте душите ни до сълзи... Пяхме с вас, бяхме едно –българите от различни градове в Италия, сякаш за пръв път усетихме себе си като жива общност“. Консул Франко Кастелини и българите в Италия, 18.5.2019, Болоня.