Марко ди Сапия: „Гласът е най-важен на сцената. Да играеш пред камера е един различен свят.“

Марко ди Сапия: „Гласът е най-важен на сцената. Да играеш пред камера е един различен свят.“

С Щраус Виена Оркестър на 1.12.2019г. в зала 1 на НДК

„Ако хората са ме гледали по телевизията и са дошли да ме видят на сцената, аз ще се почувствам много щастлив, тъй като ще ме опознаят в една по-различна светлина“. Това заяви в ефира на Класик ФМ радио оперният певец и актьор от сериалите Марко Ди Сапия. Той е сред солистите на Коледния гала концерт на легендарния ЩРАУС ВИЕНА ОРКЕСТЪР, който ще се проведе на 1 декември 2019г. от 19.00ч. в зала 1 на НДК в София.

До момента Марко Ди Сапия не е гостувал  в България и за първи път ще пее на една сцена със сопраното Мириам Портман, която познава от изявите й във Фолксопер Виена. „Така вечерта ще се окаже пълна с премиери за мен“, отбеляза италианският тенор с присъщото си чувство за хумор. „Пристигаме с австрийска програма с акцент върху оперетата. Ще има виенска оперетна класика и виенски валсове между отделните арии. Ще имам удоволствието да открия програмата с ария от италианска опера, а не от австрийска оперета. Няма да разкрия коя е тази оперна ария, но е много известна и ще ви оставя да се изненадате, когато я чуете. Изпълнявам я в качеството ми на италианец. Впоследствие ще преминем към оперетния жанр. Със сигурност ще има арии от оперетите „Царицата на чардаша“, „Прилепът“,  а оркестърът ще изпълнява също оперетни фрагменти от Йохан Щраус-син, Франц Лехар, Имре Калман и др“, пояснява Марко Ди Сапия.

Името на актьора, нашумял у нас като мафиотът Салваторе от хитовия немски сериал „Кобра 11“, не слиза от афишите на големите театри в Австрия, Италия, Франция и Германия. „На сцената съм изиграл всички хубави роли от Моцарт – такива, които ще откриете в оперите „Вълшебната флейта”, „Така правят всички жени”, „Сватбата на Фигаро”, „Дон Жуан”. Започнах да развивам Вердиев репертоар. Сега би ми доставило удоволствие да изиграя Форд от операта “Фалстаф”, а един ден, макар и с по-различно вокално звучене, Риголето от едноименната опера на Джузепе Верди“, признава 42-годишният творец.

„Актьорското майсторство се прилага и в киното, и в телевизията. То е като бързо поглъщаща усилията машина, която се различава от работата на сцената. Всеки театрален актьор може да го потвърди. Нищо от това, което изпълняваш пред публиката в залата, независимо дали се отнася за опера, оперета, мюзикъл, няма общо с това, което показваш на екрана. Гласът е най-важен на сцената т.е да пееш добре. Ако и играеш добре, много хубаво, а ако танцуваш- още по-хубаво. Подчертавам, че гласът остава най-важният, въпреки другите актьорски умения. Да играеш пред камера е един различен свят. Преди да започна да пея, съм изучавал актьорско майсторство в частна школа в Рим. Когато навърших 20 години, един приятел ме попита дали съм мислил за певческа кариера. Каза ми и че ако не се занимавам с пеене, ще сгреша“, разказва Марко Ди Сапия.“ Първоначалният ми проект беше да стана актьор, но получих огромната възможност да уча във Виена и да развия вокалния си потенциал. През февруари 2020г. ще отбележа 20 години от творческия ми път като певец“.

За предстоящия концерт, работата си с Роберто Аланя и Роландо Виясон, както и за следващите проекти на малкия екран и голямата сцена, ще научите от интервюто на Георги Митов-Геми с Марко Ди Сапия в звуковия файл под снимките вляво.

Билети за концерта на ЩРАУС ВИЕНА ОРКЕСТЪР /Strauss Wiener Orchester/ можете да закупите на касите на НДК, онлайн в системата на eventim.bg или в търговската им мрежа • Office 1 Superstore • бензиностанции OMV • магазини Технополис • книжарници Orange Center и Български пощи.