Таланти от цял свят идват на 5-тото издание на конкурса за цигулари „Васко Абаджиев“

28 ноември -1 декември

Над 20 даровити участници от цял свят и престижно жури ще се включат в петото юбилейно издание на Международния конкурс за цигулари „Васко Абаджиев”. Проявата се организира от Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи” София под патронажа на Министерство на културата на Република България и на Почетния консул на България за Пиемонте и Вал Д`Aоста, Италия Н.Пр. Джани Мария Сторнелло. Събитието се осъществява със съдействието и подкрепата на Министерство на образованието и науката, Национална комисия за ЮНЕСКО към Министерство на външните работи, Държавен културен институт към Министерство на външните работи, Италиански културен институт. Наши партньори са Съюз на българските музикални и танцови дейци, Софийска филхармония и Лайънс Клуб София „Св. Иван Рилски“.

Конкурсът ще се проведе от 28 ноември до 1 декември 2019г. в зала „България" в София с медийното партньорство на Класик ФМ радио.

Участие в надпреварата са заявили над 24 млади цигулари от 14 държави, след които САЩ, Италия, Украйна, Корея, Полша, Япония, Китай, Русия и др. Председател на журито отново е проф. Ангел Станков. Член на авторитетното жури ще бъде проф. Стефан Камиларов, който пристига специално от Виена. Проф. Камиларов, син на известните цигулари Дина Шнайдерман и Емил Камиларов, преподава във Виенския музикален университет.

Целите на конкурса са утвърждаване в националната памет на името и личността на великия български цигулар Васко Абаджиев и възстановяване на истинската величина на неговата значимост, както за гражданите на България, така и за хората и ценителите в Обединена Европа.

Повече подробности за конкурса ще научите от интервюто на Радостина Узунова с Жанет Бурлакова- председател на Клуб ЮНЕСКО „Леонардо Да Винчи" -София, разположено в звуковия файл под снимките вляво.