Менуети на Моцарт - на търг!

За рекордна сума

Оригиналните партитури на два мeнуета, написани от Волфганг Амадеус Моцарт, бяха продадени на търг от аукционната къща „Сотбис“ в Париж за рекордната сума от 372 500 евро (413 000 долара), съобщава Франс Прес. Това е почти двойно повече от най-високата прогнозна стойност в размер на 200 000 евро, определена за ръкописите от 1772 г. Средствата ще бъдат предоставени на частни фондове за подкрепа на млади музикални таланти.

Нотните текстове са част от обширната музикална колекция на друг изтъкнат австриец - писателят Стефан Цвайг.

Непубликуваните менуети с автограф от композитора съдържат няколко корекции и незначителни модификации, които вероятно са направени от бащата на Моцарт - Леополд. Произведенията са създадени от 16-годишния Волфганг Амадеус Моцарт, който през 1772г. пътува в Италия. Ръкописите са съхранявани в Залцбург - родния град на Моцарт, от сестрата на композитора Нанерл, преди да намерят място в колекцията на Цвайг.

Партитурата на един от Шестте менуета K.164 на композитора,  която доскоро бе в ръцете на колекционер, чието име не се разкрива, бе откупена от библиотеката на именития швейцарски библиофил Жан-Франсоа Шапониер.

Продажбата на нотните текстове се провежда при огромен интерес, при това само няколко дни преди аукционната къща „Кристис“ в Париж да отправи своето предизвикателство към ценителите. На търг ще се появи рядък портрет на Моцарт, направен по времето, когато музикалният гений е бил едва 13-годишен. Творбата е сред малкия брой портрети на Моцарт, които все още са притежавани от частни лица. Според специалисти, продажбата на това произведение на изкуството се очаква да бъде осъществена на цена между 800 000 и 1,2 милиона евро.