Светлин Русев: „Младите хора са трудолюбиви и заинтересовани, но залeти от информация"

Свири на 23 ноември в зала "България"

Деветото издание на фестивала „Пиано екстраваганца“, организиран от Людмил Ангелов, ще завърши с камерен концерт на цигуларя Светлин Русев и пианиста Евгени Божанов. Обичаните от публиката музиканти ще свирят на 23 ноември от 19.30ч. в зала „България“.

Русев и Божанов ще представят интерпретацията си на три сонати от трима различни композитори- В.А.Моцарт /Соната за пиано и цигулка в си бемол мажор KV454/, Л.ван Бетовен /Соната за пиано и цигулка в ми бемол мажор, оп.12 №3/ и П.Владигеров /Соната за цигулка и пиано, оп.1/ .

„Поканата е от доста време насам. Знам за съществуването на фестивала от години с прекрасна програма. С Людмил сме свирили много отдавна. Изключително съм щастлив, че не само участвам с Евгени, но и че това е началото на едно кратко турне от три концерти, като ще свирим и в Пловдив /на фестивала "Дни на музиката в Балабановата къща"/ и Русе.  Винаги е шанс човек да може да изпълни една и съща програма, тъй като част от нея е съвсем нова“, заяви Светлин Русев в ефира на Класик ФМ радио. По думите му, за разлика от нашата страна, в чужбина интересът към камерната музика е сериозен, тъй като ценителите на класическия звук получават привилегията да се докоснат отблизо до изкуството на музикантите. „В България това е феномен. Почти никога не е имало публика за камерни концерти", каза той. Според Русев, радостното е, че въпреки това, зала „България“ е пълна по време на неговите изяви.

Акцент в програмата е Соната за цигулка и пиано, оп.1 от Панчо Владигеров  в контекста на 120-тата годишнина от рождението на композитора. „Сонатата е създадена като младежки експеримент“, подчерта виртуозният музикант. „Изрично пише на щима на пианото, че забранява всякаква форма на публикация и на изпълнение, тъй като той е бил дете с един поток от милиони ноти романтика. След това си променя мнението и прави първото си изпълнение заедно със своя брат-близнак, който е цигулар“, добави Русев.

Освен на сцената, концертмайсторът на Оркестъра на Романска Швейцария предава опита и познанията си на новите поколения. В момента работи като концертмайстор и професор в Женевската консерватория, като запазва преподавателското си място в Парижката консерватория. „Младите хора са също толкова трудолюбиви и заинтересовани, колкото и преди, но с новите технологии са залeти от информация и  не се стремят към нещо, което е жизненоважно и основно... Уча ги доколкото могат да бъдат самостоятелни, да имат логика, начин на мислене, подход и да могат да се отърват от мен по-бързо“, сподели с усмивка изтъкнатият български цигулар.

За записите на Паганини във филма „До последния каприз“ - режисьорски дебют на актьора Иван Юруков, за живота на артиста, наградите и пътя към съвършенството, чуйте какво сподели цигуларят Светлин Русев в интервюто на Георги Митов-Геми, разположено в звуковия файл под снимките вляво.