Quarto ансамбъл ще свири на кино-концерта „Нарисувай ми тъга" с творчеството на Теодор Ушев и Георги Господинов

17 ноември в зала 1 на НДК

Технически екип от 5 човека от Университета по изкуства в Токио пристига специално за вечерта на Теодор Ушев „Нарисувай ми тъга“, която Киномания представяна 17 ноември в зала 1 на НДК. Специалистите ще предоставят специален софтуер, който ще бъде използван в първата част на вечерта, при изпълнение на анимационния кино-концерт по „Четирите годишни времена” от Антонио Вивалди.

Четири експериментални анимации, вдъхновени от всяка от частите на произведението на италианския бароков композитор – „Пролет”, „Лято”, „Есен” и „Зима”, ще съчетаят звук и картина в едно. Японският екип ще се грижи за синхронизацията между ритъма на картината и живата музика, която се изпълнява.

Кино-концертът, чийто продуцент е Университета по изкуства в Токио, ще бъде представен за първи път в България, след като вече беше в Япония, Португалия, Естония, Канада, Испания, Франция. Пространството в зала 1 на НДК ще оживее в атмосферата на прекрасното музикално изпълнение на „Quarto ансамбъл” със солист Иван Пенчев – цигулка.

Автори на експерименталните анимации към „Четирите годишни времена” са световноизвестните аниматори Теодор Ушев (България/ Канада), Прит и Олга Парн (Естония), Арсуши Вада (Япония) и Анна Буданова (Русия). Теодор Ушев ще представи своя кратък филм по музикaта на „Зимата” по Вивалди.

Във втората част на събитието „Нарисувай ми тъга“ българската публика ще види премиерата и единствена прожекция за България на филма на Ушев „Физика на тъгата” по романа на Георги Господинов и с гласовете на Доналд и Росиф Съдърланд.

По време на северноамериканското си турне през септември и октомври, 27-минутната анимация беше представена на различни кинофоруми в САЩ и Канада.  В Щатите филмът вече гостува по покана на холивудските студиа Disney, Pixar, Dream Works, Sky Dance и др. До момента последният филм на Теодор Ушев е отличен с пет международни награди, сред които специално отличие на Международния филмов фестивал в Торонто и най-добър късометражен филм на Фестивала на Новото кино в Монреал.  

Два часа преди специалното събитие, на 17 ноември (неделя) 2019 г. от 17.00ч., ще се състои в Дискусия за идеите без граници в Литературен клуб „Перото” в НДК. Тя е посветена на изкуството на двама световни артисти – писателя Георги Господинов и визуалния артист Теодор Ушев. Дискусията се организира от автора на книгата „Идеи без граници” Даниел Ненчев, който инициира разговор с приятели и почитатели на двамата световни артисти от България.  Със свои възгледи, истории, критики и впечатления, свързани с произведенията и личностите на Господинов и Ушев, в дискусията ще участват Владо Пенев, Теодора Духовникова, Влади Люцканов, Антоанета Бачурова, Манол Пейков, проф. Виолета Дечева, Надя Радулова, Иван Ланджев, Лъчезар Лазаров, Марин Бодаков и други техни съмишленици, близки, изследователи, читатели и зрители на Георги Господинов и Теодор Ушев. Входът за дискусията е свободен.

Вижте видеобръщението на Теодор Ушев ТУК

Какво сподели цигуларят Иван Пенчев от Quarto ансамбъл за този концерт, припомнете си ТУК (след 7.50 мин.)