"4xC" и "Алма Алтер" откриват неиздавани фолклорни песни в премиерния спектакъл "Последна радост" по Йордан Йовков

18 ноември, 19.30ч., СУ, вход свободен

Театър-студио "4хС" и театър-лаборатория "Алма Алтер" излизат с премиера на най-новото представление от програмата "Българската литература за българското усещане" - "Последна радост" по Йордан Йовков.

В края на август група млади хора - студенти от специалността "Авторски театър" и хористи от Националната гимназия по древни езици и култури /НГДЕК/, се отправиха на едно пътуване в шопския регион, за да се срещнат с родовите си корени, с нашите позабравени баби, с усещането за планината, селото и дома. Събраните автентични шопски песни, изпяти от темпераментните и духовити шопкини, станаха част от най-новия спектакъл на режисьора Николай Георгиев и хореографа Петя Йосифова - Хънкинс, както и от живата изложба, подготвена от диригента на хора на НГДЕК - Даниел Иванов и директора на Музея на Софийски университет - Симеон Хинковски.

“Осъзнахме, че в България има много села, в които нашите баби си отиват, а с тях и песните им- едно безценно културно наследство. В момента ние държим една богата съкровищница от 80 песни, които сме записали от бабите в шопския край, и се надяваме Министерството на културата да ни подкрепи, за да получат гражданственост и да бъдат достъпни до всички. В спектакъла “Последна радост” сме вплели около 10-ина от песните, които се изпълняват на живо и ще продължат да съществуват в пространствата на театъра.”, споделя Петя Йосифова.

Даниел Иванов се занимава с такъв тип експедиции от 2010г. “Най-ценното е, че песните съхраняват техния начин на живот. В шоплука всичко е закачливо – пее се за любов, шеговитите неща от живота, но има и сериозен пласт творби. По време на пътуването ни търсихме т.нар оплаквателни песни. Те не се пеят сред хората, защото трябва да си в много особен момент, състояние – докато ридаеш по изгубения близък, пееш”, подчертава диригентът. “Това е архаична структура на песента, която пази старото, древното пеене. Само в Пирин и шоплука можем да чуем такива стари антифони, двугласи, така че проектът има и такъв принос- отидохме назад във времето с тази мелодика. Предизвикателството за изпълнителите на тази музика е да успеят да запазят автентичното в съвременния му прочит днес”, каза той.

 “Веднага след експедицията започнахме да работим по спектакъла. Въпреки че познаваме Йовков, работата по това представление показа, че гмуркането в неговото творчество е толкова дълбоко и трудно, че понякога можеш да се удавиш, ако не знаеш накъде се движиш. Благодарение на песните и отдадеността на екипа, мисля, че резултатът е едно от най-топлите и красиви усещания може да получи човек”, сподели актьорът Георги Арсов.

“Това са песни, които са много актуални. Те правят мост между поколенията и съм убедена, че могат да имат голяма популярност в контекста на днешния супер комерсиален, забързан свят, пълен с образи, тези гласове на нашите баби са толкова живи и истински”, посочи още Петя Йосифова. “Песните играят роля на драматургичен елемент. Те придвижват действието на спектакъла, а не са фон, на който нещо се случва. Те са активен участник в представлението”, добави тя.

"Последна радост'' е спектакъл за чистата любов и бруталната война, превърнали човека в тлееща отломка на едно невъзможно съществуване. В ролята на Люцкан, разпънат между цветята и фронтовата линия, ще видите Михаил Бонев. Младият актьор завършва специалността Авторски театър, паралелно със средното си образование и танцовата академия Дерида денс. Дядо Слави е колоритният Андриян Асенов, който ще се яви на финал на "България търси таланти. Участват още: Мирослав Филков в ролята на Кръстан, Марко Дженев - Рачо, Симеон Василев - Вълкадин, Евгени Панчовски - Серафим, София Николова - Милена, Адрияна Славова, Станимира Димова, Георги Арсов и Камен Жижанов в образа на селото. Спектакълът може да видите на 18 ноември от 19:30 в театър-лаборатория "Алма Алтер" в Софийския университет (СУ). Ден по-късно - на 19 ноември, 19:30, в пространството на Музея на Софийски университет ще бъде представена "жива" изложба на събраните песни, използвайки стилистиката и елементи от спектакъла. Входът и за двете събития е свободен. По проекта "Последна радост" беше създадена и безплатна онлайн платформа, където професионалните записи се разпространяват свободно. Адресът е: www.poslednaradost.com.

Проектът "Последна радост" се финансира от Национален Фонд Култура и Софийски университет :Св. Климент Охридски". Медийни партньори по проекта са БТВ Радио и Класик ФМ

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с Петя Йосифова, Георги Арсов и Даниел Иванов, ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.