Соня Йончева – за второто си майчинство, артистизма и музиката в предстоящия албум!

Соня Йончева – за второто си майчинство, артистизма и музиката в предстоящия албум!

С поздрав за Класик ФМ

Тя е едно от най-търсените сопрани в света. Публиката в Метрополитън опера, Ковънт Гардън, Ла Скала, Баварската опера, Берлинската опера, Виенската и Парижката опери е на крака пред нейния зашеметяващ талант и харизма. Само преди няколко седмици тя стана майка за втори път. Дъщеричката й се казва София и заедно с батко си вече са в България. Тази вечер, 15 ноември 2019г., тя излиза на сцената на зала „България“ със Софийската филхармония, под палката на маестро Найден Тодоров, за да представи арии от опери на Джакомо Пучини. Партньор в дуетите ще ѝ бъде младият и вече набиращ популярност тенор Михаил Михайлов - лауреат на конкурса "Гена Димитрова“.

Тя е Соня Йончева – между върховете на сцената и в живота като майка. „Това е най-важното за мен“, признава оперната прима броени часове преди да се появи отново пред българската публика с Пучиниев репертоар . „Това е един много интересен и силен период в моя живот- това че станах за втори път майка. Исках да го споделя с моята публика в България, защото тук съм вкъщи. Това е един много красив момент в живота на една жена. Затова избрах и Пучини, тъй като той е композиторът, описал най-добре жените в своите опери“, заяви прочутото ни сопрано. Пресата не пести заслужените суперлативи по неин адрес, а оценката на един сериозен фактор в кариерата й - тенорът Пласидо Доминго ( че това е „любимата му Виолета“ от операта „Травиата“ на Верди), e красноречива за гласовия й потенциал, сценично присъствие и артистизъм. Забележителни са и ролите на Дездемона в „Отело”, Микаела в „Кармен”, Мими в „Бохеми”, Йоланта в едноименната опера на Чайковски. Тя е единствената оперна певица след Мария Калас, която е поканена от Ла Скала да изиграе ролята на Имоджене в рядко изпълняваната опера на Белини "Пиратът".

Въпреки че покорява любителите на оперното изкуство с такива ярки превъплъщения, Соня Йончева не спира да се вълнува и от една значима тема за музикалния живот в нашата страна – построяването на нова концертна зала. „Това е новата ми мечта за България“, сподели оперната прима, като отбеляза важността не само за световните артисти, които биха желали да се изявят на една сцена с нея, а също и за публиката и музикантите. „Знаейки традицията в класическата музика на България  и това, което българските музиканти сме оставили като следа в историята на музиката, смятам, че е много важно в България да има много добра филхармонична зала със страхотна акустика, модерна зала,  в която да се привлекат младите хора, да им е интересно да дойдат и да видят също и от архитектурна гледна точка. Достъпна съм да помогна за тази кауза и ако този проект започне да се случва в България,  ще съм първата, която ще се застъпи за него“, подчерта тя.

Соня Йончева подготвя следващ звукозаписен проект, който ще се появи през 2020г. под знака на Sony Classical, като премиерата ще се състои през август на Залцбургския фестивал. „Албумът е свързан с още по-интимни музикални произведения, които имам в главата си. Това, което винаги съм харесвала от много години, искам да го запиша на диск“. Тя разкри, че ще включва италиански и френски репертоар, като„ ще има и малка изненада за моята българска публика“. Засега сопраното запазва в тайна конкретните творби от албума, както и ансамбълът, с който ще работи.

Още подробности, както и повече за промяната в гласа и качеството да се довери на инстинкта си, както и за умението да постига равновесие между изявите под светлините на прожекторите и грижите за втората й рожба, чуйте в ексклузивното интервю преди концерта със Соня Йончева, осъществено от Георги Митов-Геми и разположено в звуковия файл под снимките вляво.

Припомняме ви, че през 2015 г. Соня Йончева се завърна в родината си, за да пее на сцената на зала "България" под диригентството на съпруга си Доминго Хиндоян. През 2017 г. представи своята Вердиева програма за първи път в зала 1 на НДК отново в компанията на съпруга си. Миналата година беше част от концерта на Софийската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров в една от най-престижните зали в света - зала БОЗАР в Брюксел по повод поемането на Председателството на Съвета на ЕС от България. 

Билетите за концерта на 15 ноември 2019г, отдавна са изчерпани. В деня на концерта Софийската филхармония ще пусне ограничено количество правостоящи места, които ще могат да бъдат закупени на касата на зала "България".