Според проучване, Петата симфония на Бетовен внася спокойствие

Каква е препоръчителната дневна доза музика?

На 15 ноември светът отбелязва Международния ден на музикотерапията. Ново проучване, проведено от Британската академия по звукотерапия, поръчано от музикалната стрийминг услуга Deezer, разкри препоръчителната „доза“ музика, необходима за поддържане на здравословното състояние на тялото и ума.

Навиците за слушане на над 7500 души бяха анализирани в глобалното проучване, което разглежда връзката между музиката и доброто настроение. Констатациите на експеримента показват, че за да усетите емоционалните ползи от различните музикални стилове (независимо от предпочетения от вас избор на музика), трябва да слушате средно:
• 14 минути динамичен тип музика, за да се чувствате щастливи (18% от вашата музикална RDA /препоръчителна дневна доза/)
• 16 минути успокояваща музика, за да се почувствате спокойни (20,5% от вашата музикална RDA)
• 16 минути музика за преодоляване на тъгата (20,5% от вашата музикална RDA)
• 15 минути мотивиращо звучаща музика за подпомагане на концентрацията (19% от вашата музикална RDA)
• 17 минути музика, за да си помогнете в преодоляването на гнева (22% от вашата музикална RDA)

Според Фредерик Антелме от екипа на Deezer, „музиката влияе на нашия живот се опитваме да разберем и възприемем връзката, която хората имат с любимите си мелодии. Сега успяхме да навлезем още по-дълбоко в тези отношения и да видим как хората използват музиката,  за да се справят с различни психически състояния. Това е увлекателно проучване“.

Изследването установява, че терапевтичните ползи от различните музикални стилове се постигат средно за 11 минути. Единственото изключение се отнася за щастието, тъй като участниците в експеримента твърдят, че го постигат само след слушане на радостна музика в продължение на 5 минути.

Резултатите показват, че поп музиката е най-ефективна за предизвикване на щастие, докато класическата музика най-често създава състояние на релакс. Според анкетираните, Петата симфония на Бетовен е най-добрият избор за спокойно състояние на духа. Една трета от респондентите смятат, че рок музиката помага за преодоляването на чувството на гняв, но е ефективен и за постигане на спокойствие. След нея се нарежда класическата музика, която е определена като вторият най-добър жанр за борба с гнева.

„Има определени свойства на музиката, които влияят върху ума и тялото“, коментира Лиз Купър от Британската академия по звукотерапия. „Ежедневното отделяне на време за слушане на музика, която предизвиква различни емоции, може да има изключително полезно въздействие върху нашето благоразположение. Слушането на произведения, които изразяват щастие, увеличава притока на кръв към различните области в мозъка, свързани с удовлетворението, и намалява притока към амигдалата - частта от мозъка, свързана със страха“, допълва тя.