Новият филм за Павароти влиза в афиша на „Киномания“ 2019

Ленти за Хачатурян, Джуди Гарланд и Арета Франклин

Филми за знакови музиканти, оркестрови състави и произведения ще видят меломаните на 33-тото издание на фестивала „Киномания“, който ще се проведе от 14 до 30 ноември 2019г. Великият тенор Лучано Павароти, американската дива Арета Франклин и легендарната актриса и певица Джуди Гарланд са обект на филмова интерпретация в рубриката “А душата им пее”. Документалната лента „Павароти“ на режисьора Рон Хауърд ще бъде показана в четири фестивални прожекции, първата от които ще бъде на 16 ноември от 16.00ч. в кино „Люмиер Лидл“ в София. „Биографичен филм с житейски подробности и моменти от несравнимо славната му кариера“. Така накратко програматорът на „Киномания“ Владимир Трифонов описа в ефира на Класик ФМ дългоочакваната продукция, в която участват някои от дъщерите на оперния певец и последната му съпруга и настоящ председател на Фондация „Лучано Павароти“ Николета Мантовани, както и други музикални знаменитости като Хосе Карерас, Анджела Георгиу, Зубин Мета и Боно. Освен с техните спомени и изпълнения, филмът на режисьора Рон Хауърд разкрива изключителната кариера на „тенора на века”  и митовете около него чрез снимки от лични архиви, видео и концертни записи.

Отново на 16 ноември, но от 20.00ч. в кино „Люмиер Лидл”, ще бъде първата от петте прожекции на лентата, посветена на последната година от живота на Джуди Гарланд, режисирана от Рупърт Гулд по пиесата на Питър Куилтър “Краят на дъгата”.„Тази година се навършват 50 години от смъртта на Джуди Гарланд. За съжаление, никога не е била особено популярна в България.  Филмът „Магьосникът от Оз“ я прави легенда, докато е съвсем млада. Тази ранна слава в съчетание с алкохола и наркотиците съсипват живота й“, коментира Владимир Трифонов. По думите му „Рене Зелуегър прави изумителна, впечатляваща роля и анализаторите са убедени, че следващата година „Оскар“-ът за най-добра женска роля ще бъде неин.“ Актрисата улавя болката и неустоимата харизма на звездата с неподражаем усет, обладана от страхове, че талантът й ще я напусне всеки момент.

В рубриката „А душата им пее” от фестивалната програма е включен филмът „Арета Франклин: Amazing Grace“, като първата от трите прожекции от афиша е  на 19 ноември от 18.30ч. в кино „Люмиер Лидл”.  Това е забележителен концертен филм, непоказван повече от 40 години по технически и юридически причини. През януари 1972г. Арета Франклин записва легендарния си албум “Amazing Grace” заедно с Църковния хор на Южна Калифорния и пастор Джеймс Кливланд в мисионерската баптистка църква „Ню Темпъл” в Лос Анжелис.  „Удивителна благодат се лее от нейното изпълнение, а хорът буквално изпада в транс. Изумително преживяване! Всички почитатели на Арета Франклин ще благоговеят пред нейния талант, гледайки този филм, чрез който младите ще я преоткрият“, подчертава Владимир Трифонов.

Програматорът на фестивала открои и още две заглавия- „Кресчендо“ /с три прожекции, от които първата е на 19 ноември от 20.30ч. в кино „Одеон“/ и „Хачатурян: Танц със саби“ /с три прожекции, от които първата е на 18 ноември от 18.45ч. в кино „Люмиер Лидл”/. Вдъхновен от Даниел Баренбойм и създаденият от него Западно-източен оркестър „Диван“, режисьорът Дрор Захави представя тази завладяваща драма, изпълнена с напрежения и конфликти до самия финал. В „Кресчендо“ участват актьори с харизма и талант, които не са музиканти. „За всички меломани проектът на Баренбойм е прототип, а главният герой е изигран от най-популярния немски актьор в момента Петер Зимунишек, който се прочу с филма „Тони Ердман“. Във филма е показана цялата динамика на сложните отношения между младите музиканти от двете страни и как маестрото овладява емоциите им, за да постигнат хармонията на голямата музика“, посочва Трифонов.

Новият филм „Хачатурян: Танц със саби“ на режисьора Юсуп Разиков пресъздава историята на създаването на най-изпълнявания фрагмент от балета „Гаяне“ на Арам Хачатурян. Действието се развива през есента на 1942г. в Перм, където Ленинградският академичен театър за опера и балет „Киров” е евакуиран и репетира в тежки условия. Последните усилия на Арам Хачатурян да завърши балета си „Гаяне” съвпадат с написването на първия такт на неговата Втора симфония. Преди генералната репетиция композиторът неочаквано получава нареждане да напише още един танц за финалната част на готовата постановка, което той прави за 8 часа.

Общо 56 премиерни и утвърдени филмови заглавия са част от тазгодишната селекция на „Киномания“. Сред тях са дългоочакваните нови филми на знакови режисьори като Педро Алмодовар, Уди Алън, Андрей Кончаловски, Ксавие Долан и др. Старт на фестивала дава филмът на Мариус Куркински „Засукан свят“ на 14 ноември от 19:00ч. в зала 1 на НДК, а на 17 ноември от 19:00ч. публиката ще стане част от специалната вечер, посветена на Тео Ушев – „Нарисувай ми тъга“. „Киномания“ е част от Календара на културни събития на Столична община за 2019г. Билетите за филмите от фестивалния афиш са в продажба на касите на Билетен център – НДК и онлайн на www.tickets.ndk.bg