Зрелищният спектакъл „Между два свята“ среща Паганини и Шопен

Зрелищният спектакъл „Между два свята“ среща Паганини и Шопен

25 ноември, 20ч., зала 1 на НДК

След изключителния успех на “Духът на Паганини” и “Духът на Орфей и Паганини”, виртуозният цигулар Марио Хосен се завръща на българска сцена с “Между два свята” - зрелищен концерт-спектакъл и световна премиера за творби на Паганини, които ще чуем в автентична версия на живо за първи път след тяхното оригинално изпълнение през 19 в. Събитието предстои на 25 ноември от 20ч. в зала 1 на НДК.

Метафоричният сблъсък на гениите на Паганини и Шопен ще бъде разигран от световнопризнатия български цигулар Марио Хосен и талантливия швейцарски пианист Адриан Йотикер. „Ние си сътрудничим повече от 15 години. В тези срещи, освен че свирим, често коментираме творчеството на двамата титани - Николо Паганини и Фредерик Шопен. Решихме да срещнем тези емблематични личности в един концерт-спектакъл, дуел, провокация към публиката. Свързахме се с професионалисти като диригента Кристиян Шулц от Австрия, Поли Герасимова, която ще представи визуалната концепция за сцената; много съм щастлив, че Камерата Орфика НБУ ще вземе активно участие в спектакъла“, разказа Марио Хосен в ефира на Класик ФМ радио.

„Това ще бъде една световна премиера, имайки предвид концепцията на избора на произведенията. Публиката ще чуе Паганини по начин, по който не е изпълняван в България - в друга тоналност, с оригиналната кордатура, като целият строй на цигулката ще се вдигне с терца нагоре“, пояснява цигуларят и педагог. По думите му, „Паганини среща Шопен във Варшава за първи път. Той е впечатлен от таланта му, а Шопен е бил толкова очарован от него, че вдъхновен от него е започнал да композира с жар и споделя, че е срещнал един от най-гениалните хора, които може да съществуват“.

Според Марио Хосен, предстоящият спектакъл ще представи една история, вплетена между Паганини и Шопен. „Ние ще пресъздадем една тяхна среща и личностно развитие във времето както с тоналностите на произведенията, които сме избрали, така и с драматизма и музикалния език, който са вложили. Накрая, ще ги срещнем в третата част от Концерта за цигулка, пиано и оркестър от Менделсон. Този композитор също е повлиян от личността на Паганини. Менделсон е желаел да напише нещо толкова бравурно, атрактивно за пианото и да създаде такава партия на цигулката, която да затрудни виртуозите, които са го обграждали. Ще има една сюжетна линия чрез произведенията, които сме подбрали от двамата композитори и от други автори, които са обичали и включвали в програмите си. От друга страна, ще има и театрален елемент, характерен за концертните спектакли на Паганини“, обяснява Марио Хосен. „Това, което правим, е един нов подход към сърцата на хората, без да се прави компромис с музикалното послание“, добави той.

През 2019г. Марио Хосен е свързан с българската сцена и публика повече от всякога. Освен визионер и солист на спектакъла “Между два свята”, тази година той бе избран за музикален директор на най-стария и авторитетен български фестивал - “Варненско лято”. Марио Хосен е световнопризнат изпълнител и изследовател на творчеството на Паганини. През 2018г. той осъществи звукозапис на няколко произведения, които светът не беше чувал в оригинал от времето на самия Паганини. Паралелно с това, най-старото Виенско музикално издателство “Doblinger” обяви началото на голям проект, свързан с публикуване на цялото творчество на Паганини за цигулка и оркестър под редакцията на Марио Хосен.

Преди да спечели първа награда на един от най-престижните конкурси за пианисти по света - ARD Мюнхен, Адриан Йотикер изучава паралелно пиано и цигулка в Цюрихската музикална академия. За първи път той свири с Марио Хосен по време на рецитал в Цюрих през 2004г. Впоследствие споделя сцената с него на концерти в Австрия, Испания, Швейцария и Германия. Наскоро двамата покориха публиката на Музикалния фестивал “Варненско лято”, като Адриан Йотикер пренесе публиката на вълнуваща разходка до Виена с произведенията на Шуберт и характерните за композитора виенски валсове. Вдъхновението от този рецитал приближи още повече двамата виртуози до визията им за спектакъла “Между два свята”. С помощта на светлинни ефекти, мултимедия и сюжет, създаден изцяло в музикалната динамика на шоуто, Хосен и Йотикер ще реализират една от най-въздействащите си съвместни изяви.

На 25 ноември българската публика ще получи рядката възможност да пътува “Между два свята” с произведения, които създават аналогична среща във времето между виртуозни музиканти. Експресивно срещу дълбоко интимно, мрак срещу светлина, Хаос срещу Космос ще бъдат противопоставени, благодарение на неразривната връзка на музикантите с духа на Паганини и Шопен. Билетите за концерта-спектакъл “Между два свята”, който се осъществява с подкрепата на Столична община и Уникредит Булбанк, вече са в продажба в мрежата на Eventim.bg и на касите в НДК на цени между 30 и 100 лв.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с цигуларя Марио Хосен ще открите в звуковия файл под снимката вляво.