Баренбойм дирижира по повод 30 години от падането на Берлинската стена

Берлинската стена

9 ноември 1989г. Падането на Берлинската стена. Ден, който промени не само Германия, но и живота на много хора. През миналата седмица Берлин ознаменува събитието с поредица от 200 културни прояви, сред които литературни четения, изложби, 3D инсталации и документални филми. Кулминацията бе концерт пред Бранденбургската врата, с който бяха отбелязани точно 30 години от падането на Берлинската стена, на който присъства и изнесе реч германският държавен глава Франк-Валтер Щайнмайер. Водещи политици в Европа, сред които германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон, оцениха в своите речи тази повратна точка в историята, поставила край на разделението на Европа и света.

Участието на престижните музиканти от Щатскапеле Берлин зае централно място в официалната програма, а диригентската палка бе поверена на Даниел Баренбойм. На събитието в събота вечерта прозвуча Симфония № 5 от Л.ван Бетовен. Това е третият път, в който реномираният състав се включва в честванията по повод падането на Берлинската стена, която разделяше Източна и Западна Германия. Преди това Щатскапеле Берлин съпровождаше отбелязването на 20-тата и 25-тата годишнина.

Неслучайно Даниел Баренбойм дирижира по време на тазгодишното честване. Припомняме ви, че на 12 ноември 1989г. израело-аржентинският маестро организира уникален концерт за гражданите на ГДР, в който се изявява като солист и диригент на Берлинските филхармоници. Тогава той изпълнява Първия клавирен концерт на Бетовен, както и Симфония №7 от немския композитор, а увертюрата към операта “Така правят всички жени” от В.А. Моцарт е изпълнена на бис, след като неотдавна е записана от оркестъра и маестрото. Тази концертна вечер е важна от емоционална гледна точка не само за публиката, но и за музикантите, които постоянно осъзнават разделението на своя град. Когато през 1961г. е издигната Берлинската стена, Берлинската филхармония се строи само на няколкостотин метра - и изведнъж се озовава точно на границата между Изтока и Запада. Концертът от 12 ноември 1989г. е не само един от най-прекрасните спомени за обединението на Германия, но и бележи момента, в който Берлинските филхармоници отново се превръщат в оркестър на целия град.

Друго музикално събитие, с което се отбелязва падането на Берлинската стена, е състоялият се на 25 декември 1989г. забележителен концерт под диригентството на Ленард Бърнстейн. Прочутият маестро дирижира изпълнението на Деветата симфония на Бетовен, като застава пред оркестър и хор, формиран от музиканти от Източна и Западна Германия (Симфоничен оркестър на Баварско радио, Щатскапеле Дрезден), както и от САЩ (Нюйоркската филхармония), Великобритания (Лондонския симфоничен оркестър), Франция (Оркестъра на Париж) и тогавашния Съветски съюз (Оркестър на театъра „Киров”). Концертът е излъчван в над 20 държави от САЩ до Япония.