Внукът на тенора Ангел Сладкаров – за конкурса за костюм от видеоигри в концерта Video Games Live

Внукът на тенора Ангел Сладкаров – за конкурса за костюм от видеоигри в концерта Video Games Live

20 ноември, зала 1 на НДК

В ежедневието сме погълнати от различни термини, които се появяват  в живота ни вследствие на регионални традиции, превърнали се в глобални, на нови технологии и явления в съвременното изкуство, които настъпателно са навлезли в културния ареал. Един такъв феномен е „косплей“. Този неологизъм произлиза от английските думи costume (костюм) и play (игра). Манията по това да се превъплътиш в любимия си образ от света на анимацията и киното тръгва от почитателите на японското аниме- рисувани филми и сериали, базирани на манга комикси, които са черно-бели и се четат от дясно наляво.

Михаел Сладкаров се занимава от дълго време с организацията на събития, свързани с косплей, който описва като „усъвършенствано актьорско майсторство,  което дава тласък на младежите да развиват творческия си потенциал“.  Той отчита, че публиката за такива събития се формира от 15 години в България, а терминът „професионален косплейър“ става все по-актуален. По думите му, „косплейърът трябва да е мултифункционален. Хората сами си изработват костюмите, декорите, сами си пишат сценария, сглобяват реплики в предварително записани видеоматериали, докато играят на сцената“.

Косплей или конкурс за най-добър костюм на герой от видеоигри ще се проведе по време на предстоящия концерт Video Games Live на 20 ноември в зала 1 на НДК. В конкурса ще могат да се включат солови участници, като ще бъдат отличени най-добър мъжки и женски костюм и най-добро шоу. „Може да се използва костюм от всяка игра, но героят трябва да се премени по същия начин както е в играта, независимо от версията й“, отбеляза Сладкаров в ефира на Класик ФМ радио. „Записванията се осъществяват до 15 ноември на фейсбук страницата на събитието и на animes.bg. Няма възрастови ограничения за участниците в ревюто, като предварително се изпраща костюма, с който ще се представите на сцената в рамките на 30 секунди. Най-малките се записват с родителите си, като участват в любителски косплей. Публиката ще избира победителите, като в момента се изгражда механизма за това“, допълни още Михаел Сладкаров. Според него, напоследък „професионалистите използват много роботика, както и изкуствена кожа. Има елементи, които се използват във филмовата индустрия, се прилагат и от косплейъри. Персонажът трябва да изглежда максимално близо до този в играта. Трябва да са спазени обем и цвят на костюма и др.“  За най-добре представилите се участници ще има специален Video Games Live Prize Pack, както и награди, предоставени от Pulsar - колекционерски фигурки на герои и лимитирано издание на популярна видео игра.

Михаел Сладкаров е внук на тенора Ангел Сладкаров, поставил началото на професионалния оперетен театър в България. „Той е творил нещо за времето си, което е било модерно. Аз мисля, че творя нещо модерно за времето в момента и в някакъв вид продължавам дейността му. Ние сме артистично семейство, което обича новите неща и иска да покаже на света, че „то е също култура и е интересно и след години ще има по-голяма популярност“, споделя наследникът на прочутата фамилия.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с Михаел Сладкаров ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.