Първото издание на Фестивала на бразилската класическа музика в България - в 4 града!

Първото издание на Фестивала на бразилската класическа музика в България - в 4 града!

Днес от 18ч. в НМА

Продължава Първото издание на Фестивала на бразилската класическа музика в България. Есенната програма включва 8 концерта с вход свободен, които ще се проведат в София, Пловдив, Варна и Пазарджик. В рамките на месец ноември за първи път в България ще прозвучат произведения от 18 бразилски композитори. Събитието се организира от Културния институт „Зенон“ съвместно с Посолство на Федеративна република Бразилия  съвместно със сдружениеКултура, медии, комуникация”.

Откриването е тази вечер, 6 ноември, от 18ч. в Концертната зала на НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Бразилският пианист Диого Монзо, контрабаситът Алекс Атанасов и Симеон Симеонов /барабани/ се събират на една сцена като Samba Jazz Trio, за да изпълнят премиерата за България на „Концерт Кариока“ №2 от забележителния бразилски композитор, пианист и араньор Рамадес Гнятали (1906-1988).  „Това е изключителен шанс да се види как младите музиканти ще общуват в сферата на самбата, джаза и на границата между класическата и популярна музика, което е характерно за неговото творчество“, отбеляза в ефира на Класик ФМ радио пианистката Нара Васконселос - артистичен директор и организатор на фестивала. Публиката ще има възможността да чуе и произведения от Вебер, Бизе и Гершуин, като солисти ще бъдат Ли Кунян- кларинет и Николай Желязков-пиано. Съпроводът ще бъде на Академичния симфоничен оркестър под палката на Мила Павлова. 

Утре, 7 ноември, от 18:00ч. отново в Концертната зала на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ ще бъде изнесен рецитала „Бразилската музика за виолончело и пиано“. Атанас Кръстев – виолончело и Виктория Василенко – пиано ще изпълнят Соната за чело и пиано от Клаудио Санторо и творби от Ейтор Вила Лобос и Камарго Гуарниери. Акцент в поредицата концертни вечери ще бъде поставен именно върху творчеството на Клаудио Санторо. Поводът е, че през 2019г. се навършват 100 години от рождението и 30 години от кончината на големия бразилски композитор, цигулар и педагог. Той е основател на катедра „Музика“ в Университета на град Бразилия. „Дори Народния театър в града носи неговото име“, допълва Васконселос. „Писал е и симфонии, камерна музика, инструментални произведения, но не и опери“, допълва тя.

Паралелно с фестивала се провежда и Бразилската седмица на културата и киното /4-10 ноември/ с фокус върху музиката от латиноамериканската страна. Проявата бе открита в Културен център Г8 в столицата с изложбата на Орестес Локател "Бразилски звук" и филма "Най-хубавото нещо: истории и случки от Боса Нова“ /бел.ред с прожекция и на 9 ноември от 20ч. в Евро Синема/. Предстоят поредица от филми, посветени на най-изтънчените музиканти и композитори на Бразилия, творили  не само в класическия, но и в популярния жанр. Сред тях е документалния филм за Винисиус де Мораес (1913-1980) - поет, драматург, критик, дипломат, композитор, певец и автор на 400 стихотворения и 400 текста, получил световна известност с текстовете си за еталоните в жанра Боса нова - “Garota de Ipanema” и “Insensatez”. В рамките на Бразилската седмица на културата и киното гостувата  актрисата и тв.водещ Фернанда Киндере, която представя 18:00 – Концерт Кариока №2 от Рамадез Гнатали за пиано и оркестър; изпълнява Диого Монзо (Бразилия) и щатен оркестър на МНА „Проф. Панчо Владигеров“ (С това събитие открива и Втори цикъл на Първи фестивал на Класическата бразилска музика в България книгата "Винисиус де Мораес, поетът на обичаното отечество"

Кои са останалите изненади в есенния цикъл от Първото издание на Фестивала на бразилската класическа музика в България, както и забележителните филми, които ще бъдат показани по време на Бразилската седмица на културата и киното ще разкрие организатора Нара Васконселос, в качеството си на председател на Културния институт „Зенон“, в звуковия файл под снимките вляво.