Оркестър „Филхармония“ ще отбележи 75-тата си годишнина през 2020г.

през 2020г.

Оркестър „Филхармония“ разкри подробности около отбелязването на 75-тата годишнина от основаването си. Честванията ще преминат под надслов „Филхармония на 75“ и ще започнат през януари 2020 г. с два концерта, дирижирани от Еса-Пека Салонен. На 16 януари 2020 г., той ще се качи на диригентския подиум, за да представи програма с акцент върху валдхорната, вдъхновена от известни музиканти като Денис Брейн, Ричард Уоткинс и самият Салонен. В програмата ще бъде включена световната премиера на ново произведение, написано от Марк-Антъни Търнидж. Творбата представлява концерт за валдхорна носи заглавието „Towards Alba“ и е създаден по поръчка на Оркестър „Филхармония“ с подкрепата на дарителите Джон и Карол Уейтс.

Вторият концерт, планиран за 19 януари 2020 г., представя програма, съсредоточена върху музиката, написана през 1945г., когато е основан оркестърът. Салонен ще дирижира Симфония № 6 на Ралф Воън Уилямс, Концерт за обой от Рихард Щраус (със солист Том Бломфийлд) и Симфонията в три части от Игор Стравински.

В допълнение към концертите, оркестър „Филхармония“ си партнира с Warner Classics, за да издаде поредица от записи, които съставът осъществява със своя основател Уолтър Лег. Дискографският проект „Philharmonia - Birth of Legend“ /„Филхармония- Раждането на една легенда“/ ще се появи на световния музикален пазар на 24 януари 2020г. В него са включени записи с диригентите Херберт фон Караян, Вилхелм Фуртвенглер, Артуро Тосканини, Ото Клемперер, Карло Мария Джулини и др.