Водещ от Класик ФМ бе удостоен с „КРИСТАЛНА ЛИРА`2019”

Водещ от Класик ФМ бе удостоен с „КРИСТАЛНА ЛИРА`2019”

ЛИРА`2019”

Водещият на предаването "Сутрешно кафе" в ефира на Класик ФМ радио Георги Митов-Геми бе отличен с наградата "Кристална лира" 2019г. в категория "Музикална критика и публицистика". Призът му бе присъден снощи на официалната церемония по раздаването на Националните награди за музикално и танцово изкуство "Кристална лира". Отличието се връчва от Съюза на българските музикални и танцови дейци и "Кантус Фирмус". За лауреатския приз се състезаваха 70 участници от цялата страна, разпределени в 17 категории. 

"Искам да подчертая, че „Кристална лира“ е отличие, която заслужавам не само аз, но и всеки един от моите колеги в радиото, в което работя. Ето защо бих искал да посветя тази награда на екипа на Класик ФМ радио, което през тази година навършва 25 години", заяви Георги Митов-Геми. 

"В предаванията, които правим в bTV Radiogroup, и в частност в Класик ФМ, се стремим да съхраняваме високите художествени критерии в музикалния избор, без да изоставаме от хода на съвремието ни. Често слушателите ни описват като „Остров на стойностното в музиката и изкуството“. Дано в бъдеще, с новите поколения и новите технологии този „остров“ да се превърне в „континент“ на добрия вкус към музиката, към изкуството и към живота!", допълни той.

"За това би допринесла и средата, в която израстваме. Среда, в която музей на българското музикално изкуство не звучи претенциозно; построяването на нова акустична концертна зала не е само добро пожелание в необозримото бъдеще; образованието и културата са приоритет №1. Хубавото е, че тук в Софийската опера и балет днес има представители и на Столична община, и на Министерство на културата, и на други институции, които са способни да работят за изграждането на такава среда. Но нека я създадат с вас, уважаеми музикални и танцови дейци! Бъдете по-единни и  по- обединени не само на този празник на духа!", каза още радиоводещият.

Наградата на слушателите на Класик ФМ радио бе връчена на Дарина Кроснева- диригент на Хора на Варненските момчета и младежи при Хорова школа "Проф. Марин Чонев". Съставът събра най-много гласове от телефонния вот на активната аудитория на радиото.

Със специалната награда на "Кантус Фирмус" бе удостоена Ирена Христова- диригент на Детски хор "Пим-Пам", който получи приза във връзка с концертите, свързани с 40-тата годишнина от създаването на хоровия състав (вж.по-долу).

Церемонията премина под знака на 120-тата годишнина от рождението на патриарха на българската музика проф. Панчо Владигеров. По време на официалното събитие бяха представени факти от творческия му път, прозвучаха изпълнения на негови произведения, както и думи, произнесени от композитора приживе. Във фоайето на Софийската опера бе открита и изложбата "Райнхард-Владигеров. Взаимовлияния и проекции", подготвена от екипа на Къща-музей "Панчо Владигеров" в София.  

Гала спектакълът „КРИСТАЛНА ЛИРА` 2019” се проведе в Софийската опера и балет под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова – Кмет на София. Проявата е част от Календара на културните събития на Столична община и се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Наградите „Кристална лира” са учредени през 1997 г. с цел създаване на система за обществено отбелязване на ярки върхови постижения в музикално-изпълнителското и танцовото изкуство.

Вижте пълния списък на наградените, които получиха "Кристална лира", изработена от скулптора проф. Стоян Гайдов, по-долу:

„К Р И С Т А Л Н А   Л И Р А`2019”

Н А Г Р А Д И  

МУЗИКАЛНА КРИТИКА И ПУБЛИЦИСТИКА

ГЕОРГИ МИТОВ-ГЕМИ – за отразяването на важни събития в музикалния живот през сезон 2018 / 2019 г. в предаването „Сутрешно кафе“ на радио „Алма Матер – Класик ФМ“ и за ярката му ангажираност при популяризирането на класическата музика.

ЗВУК И ЗВУКОВ ДИЗАЙН 

ВАЛО ВАЛЕНТИН ЛАЗАР – за изнесените самостоятелни концерти, за издадените албуми „SPACE-1“ и „SPACE-2“, получили няколко награди и за многобройните образователни концерти за млада публика „VALO-ELECTROSCOOL“ през сезон 2018 / 2019 г.

ХОРОВО ИЗКУСТВО

ХОР „ВАНЯ МОНЕВА“ с диригент Ваня Монева – за юбилейния концерт по повод 25-годишнината на състава, проведен в зала „България“ на 8 юни 2019 г. в рамките на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“.

ИНСТРУМЕНТАЛИСТ 

СВЕТЛИН РУСЕВ (цигулка) – за концерта на 10 юни 2019 г. в зала „България“ със Симфоничния оркестър на БНР, диригент Марк Кадин с програма: цигулкови концерти от Й. С. Бах, Л. В. Бетовен и Й. Брамс. 

КАМЕРЕН АНСАМБЪЛ 

КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР „ДИАНОПОЛИС“ – ЯМБОЛ – за изключително високото ниво на концертните програми на оркестъра през изминалия 51-ви сезон, 2018/2019. 

ОПЕРНО И ОПЕРЕТНО ИЗКУСТВО

ПЕТЯ ПЕТРОВА (мецосопран) – за ролята на Изабела в операта „Италианката в Алжир” от Джоакино Росини – съвместна продукция на Държавна опера – Стара Загора и Македонската опера и балет – Скопие, чието премиерно изпълнение се състоя на 9 март 2019 г. на сцената на Старозагорската опера. 

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП

ДЪРЖАВЕН МУЗИКАЛЕН И БАЛЕТЕН ЦЕНТЪР – СОФИЯ за премиерата на мюзикъла „Фантомът на операта” на сър Андрю Лойд Уебър през сезон 2018 / 2019 г., режисьор акад. Пламен Карталов

МУЗИКАЛЕН ФОЛКЛОР

ДИМИТЪР ХРИСТОВ (диригент на Народния оркестър на БНР и композитор) – за музиката на музикално-танцовата постановка „Сдумали се“ и вокално-инструменталната пиеса за хор и оркестър „Тракийски триптих“, представени от фолклорен ансамбъл „Тракия“ в спектакъла „Земята на Орфей“ на 14 ноември 2018 г. в Дома на културата „Борис Христов“ –  Пловдив. 

 ТАНЦОВ ФОЛКЛОР

ПРОФ. ДАНИЕЛА ДЖЕНЕВА (главен художествен ръководител и хореограф на фолклорен ансамбъл „Тракия“ – Пловдив) – за режисурата и хореографията на спектакъла „Земята на Орфей“ на 14 ноември 2018 г. в Дома на културата „Борис Христов“ –  Пловдив. 

БАЛЕТНО ИЗКУСТВО

ДЪРЖАВНА ОПЕРА – СТАРА ЗАГОРА (колективна награда за Балетната трупа на Старозагорската опера) – за спектакъла на балета „Дон Кихот” от Лудвиг Минкус, състоял се на 27 ноември 2019 г.

 ДУХОВ ОРКЕСТЪР

СОФИЙСКИ ДУХОВ ОРКЕСТЪР – за концертите на 19 април 2019 г. с участието на ФТА „Средец“, „Европейска музикална разходка“ на 12 май 2019 г., „Коледа с Гершуин“ на 10 декември 2018 г., както и за поредицата от концерти през юни и юли 2019 г. на Лятната естрада в Борисовата градина. 

ОРКЕСТРОВО ИЗКУСТВО

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА ЗА ПЛЕВЕНСКА ФИЛХАРМОНИЯ за проекта „Най-доброто от Андрю Лойд Уебър” – за първи път в България – едно от върховите постижения на Филхармонията през сезон 2018 / 2019 г.

ДИРИГЕНТ  +  СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА СОФИЯ  ОТ СТОЛИЧНА ОБЩИНА

ГЕОРГИ ДИМИТРОВ – за концерта със Софийската филхармония, посветен на 120 години от рождението на Панчо Владигеров, по повод откриването на „Европейски музикален фестивал” 2019 на 21 март 2019 г. в зала „България”.

ДЖАЗ

АНГЕЛ ЗАБЕРСКИ – за албумите Like Jazz 2 на неговото трио (премиера през м. април 2019 г.) и Big Band in Action на Биг бенд „Брас асоциация“ (премиера през м. ноември 2018 г.), както и за концертната премиера на Like Jazz 2, концерта Symphony - Jazz с Биг бенд на 20 декември 2018 г. в зала 1 на НДК и дирижирания от него концерт „Автобиография“ с Биг бенда на БНР с песните на неговия баща и с негови оригинални композиции на 13 юни 2019 г. в Първо студио на БНР.

ПОП И РОКМУЗИКА

ОРЛИН ПАВЛОВ – за албума „Още малко“, за концерта със същото заглавие на 1 октомври 2018 г. в зала 1 на НДК и за „Плаващия концерт“ на Гребната база в Пловдив на 28 август 2019 г.

ПЕДАГОГ

Проф. д-р БОРИСЛАВА ТАНЕВА (клавирен педагог в НМА „Проф. Панчо Владигеров“) – за получените десетки високи награди от национални и международни конкурси през сезон 2018 / 2019 г. от нейните ученици Мила Михова и Ивайло Василев.

МЛАД ИЗПЪЛНИТЕЛ

ЕМОНА ГЕОРГИЕВА (балерина) – за полученото Отличие първа степен и стипендия от Министерството на културата по програма за закрила на деца с изявени дарби на Националната среща на млади балетни изпълнители „Анастас Петров`2019“, първа награда в стил Модерен и съвременен танц, втора награда в стил Класически танц и награда „Най-изключителен и изявен солист в категории „джунъри сеньор“ на Dance World Cup`2019 world finals – Брага, Португалия, първа награда на Международния балетен конкурс „Малки звезди“ – Калина Богоева`2019.

 

НАГРАДА НА СЛУШАТЕЛИТЕ НА КЛАСИК ФМ РАДИО

ХОР НА ВАРНЕНСКИТЕ МОМЧЕТА И МЛАДЕЖИ при Хорова школа „Проф. Марин Чонев“ с диригент Дарина Кроснева – за юбилейния концерт по повод 50-годишнината на състава на 30 юни 2019 г. на сцената на Държавна опера – Варна, за тържественото откриване на 40-ия Международен хоров конкурс „Проф. Георги Димитров“ на 16 май 2019 г. за и участието му във Втория национален фестивал на детските и младежки хорове в рамките Конкурса.

 

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА КАНТУС ФИРМУС

ДЕТСКИ ХОР „ПИМ-ПАМ“ с диригент Ирена Христова – за юбилейния концерт „40 години детски хор „Пим-пам“ на 12 април 2019 г. в зала „България“ под диригентството на Григор Паликаров в рамките на „Европейски музикален фестивал“ 2019, за концерта „Да бъдем различни“ на 15 април 2019 г. в Дома на културата „Борис Христов“ – Пловдив – част от артистичната програма „Пловдив – европейска столица на културата`2019“ и за концерта „Бяла Коледа“ на 19 декември 2018 г. в зала „България“.

 

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА СБМТД

ЕМАНУИЛ ИВАНОВ (пиано)

 

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА

СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР – ПАЗАРДЖИК

 

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА СЪЮЗ НА МУЗИКАЛНИТЕ ДЕЙЦИ НА МАКЕДОНИЯ

ДУХОВ ОРКЕСТЪР – ДОБРИЧ

 

ИЗВЪНРЕДНИ НАГРАДИ

Проф. ИВАНКА НИНОВА (мецосопран, преподавател в НМА) 

МАРТА ПЕТКОВА (балерина)