С трима диригенти свири Филхармоничния оркестър на Лос Анджелис

Отбелязва Хелоуин с орган и кино

Извънреден интерес от страна на публиката предизвика уникалната среща на трима диригенти от три различни поколения на пулта на Филхармоничния оркестър на Лос Анджелис. Концертът на 24 октомври в Концертната зала „Уолт Дисни“ отбеляза 100-годишнината от основаването на оркестъра, като за честването бяха поканени диригентите Зубин Мета, Еса-Пека Салонен и Густаво Дудамел. И тримата имаха възможността да се качат на пулта на оркестъра по време на празничната вечер. Финландецът Еса-Пека Салонен, който бе главен диригент на оркестъра в периода 1992-2009г., откри тържественото събитие с Четвъртата симфония на Лютославски. Програмата продължи със Зубин Мета, който през 60-те и 70-те години неведнъж е ръководил състава. Индийският маестро дирижира Увертюрата към операта „Нюрнбергските майстори-певци“ от Рихард Вагнер и „Валсът“ от Морис Равел. Финалът бе поставен от венецуелеца Густаво Дудамел, който понастоящем е начело на Филхармонията на Лос Анджелис, пое диригентската палка за изпълнението на „Жар-птица“ от Игор Стравински.

Забележителен момент от вечерта беше световната премиера на произведението “Space I Saw Earth“ от исландския композитор Даниел Бярнасон, написано за трима диригенти. Мета, Салонен и Дудамел се разпределиха между отделните групи музиканти, за да ръководят изпълнението на творбата, написана по поръчка на Филхармоничния оркестър на Лос Анджелис. Заглавието на 10-минутното произведение е вдъхновено от думите на астронавтите от Аполо 8 - втората пилотирана мисия на САЩ до Луната през 1968г.  

Следващото предизвикателство за публиката в Концертната зала „Уолт Дисни“ ще бъде прожекцията на емблематичния ням филм „Гърбавият от Нотр Дам“ под органов акомпанимент. Със своите изпълнения органистът Кларк Уилсън ще направи още по-смразяващи сцените от филма от 1923г. с участието на Лон Чейни и Патси Рут Милър. Така по още по-вълнуващ начин ще бъде отбелязан днешния празник „Хелоуин“.