Легендарният италиански тенор Никола Мартинучи с концерт в зала „България“

3 ноември, 19ч., зала „България“

На 3 ноември легендата на италианската опера Никола Мартинучи ще излезе на сцената на зала „България“, за да представи репертоар с най-популярните тенорови арии. Даровитото сопрано Син Уан ще е част от концерта на големия артист със Софийската филхармония. Богатата програма включва произведения на Верди, Пучини, Гуно, Росини, Моцарт, Щраус и др. Италианското присъствие на сцената се подсилва от диригента Маурицио Барбачини.

Никола Мартинучи е роден в Таранто, Италия. Започва да пее, когато е на 20 години, а голямото признание за него идва през 1983 година в Миланския оперен театър "Ла Скала", където изиграва  ролята на Манрико (от операта “Трубадур” от Дж.Верди). Участията му на престижната италианска сцена продължават, а Мартинучи успешно се превъплъщава в най-любимите образи, изпълнявани от тенори. В историята на операта ще остане дебютът му в Метрополитън опера, Ню Йорк, където си партнира с Гена Димитрова - в спектакъла “Турандот” от Дж.Пучини. През последните години Никола Мартинучи е насочил енергията си предимно към преподавателската си дейност, като постоянното му местожителство е Милано.

Китайското колоратурно сопрано Син Уан е другият солист в събитието. Първите признания за таланта на младата изпълнителка са в родината й, където печели редици конкурси. Следва първо място на Международния оперен конкурс в Хонг Конг, а през 2013г. се класира втора на 5-ия международен конкурс “Giovani Musicisti” (първото остава незаето) в Тревизо, Италия. В момента Син Уан живее в Австрия, солистка е на Виенската филхармония, а от 2016 година следва магистърска програма „Опера“.

 Маурицио Барбачини е един от най-ценените оперни диригенти в света. Преди да застане на диригентския пулт, той е имал успешна кариера на певец и като такъв е участвал в ролята на Гастон във филма на Франко Дзефирели “Травиата”. През годините Барбачини се е появявал на сцените на най-големите оперни театри – Баварската опера, Театро Верди в Триест, Парижката опера, Метрополитън опера в Ню Йорк, Нов национален театър в Токио, Виенската държавна опера и др. Заемал е позициите главен диригент във Финландската национална опера, главен гост-диригент на Кралската шведска опера в Стокхолм и главен диригент на Филаделфийския оперен театър.

Концертът с участието на тримата забележителни музиканти ще се състои на 3 ноември в зала „България“, а билетите за него са на цени от 25 до 50 лв. и са налични на касата на залата, Eventim и EpayGo.

Легендарният италиански тенор Никола Мартинучи ще замени гостуването на грузинския бас Паата Бурчуладзе. От мениджмънта на Бурчуладзе информират, че певецът е възпрепятстван, а причините са лични и неотложни. Билетите важат без презаверка.