Кубинският пианист Чучо Валдес пише опера

Кубинският пианист Чучо Валдес пише опера

Довечера свири в зала "България"

„Пиша опера, която ще има премиера през 2020г. Планирам да я завърша след втората половина от следващата година“. Това заяви в предаването "Сутрешно кафе" по Класик ФМ радио именитият кубински пианист, композитор и аранжьор Чучо Валдес. Той е специален гост на 9-тото издание на фестивала "Пиано екстраваганца", който се осъществява с подкрепата на Столична община и част от нейния Културен календар за 2019. „Заглавието е „Сътворението“. Все още избираме къде да се състои премиерата, тъй като има много покани. Но засега произведението се създава, така че трябва да го завърша“, посочи изтъкнатият музикант.

Чучо Валдес свири на пиано от 3-годишна възраст. Израства в семейството на големия пианист Бебо Валдес и учителката по пиано Пилар Родригес. „Баща ми казваше, че трябва да се слуша цялата хубава музика, която може, за да има в съзнанието ми един широк набор от технически средства и познания. Това ми помогна най-много“, признава Чучо. Въпреки че кариерата му преминава предимно в света на латино джаза, той непрекъснато си сътрудничи с класически музиканти. Последният пример е концерта на 9 октомври 2015г. с китайския пианист Ланг Ланг. „Свирихме заедно в съпровод на Националния симфоничен оркестър на Куба. Концертът за две пиана се проведе на открито, на Площада на Катедралата на Хавана, пред хиляди души. Концертът беше исторически- Ланг Ланг и Чучо“.

Спомените на Чучо Валдес за сънародничката му, грандамата на кубинския балет Алисия Алонсо, са незаличими за музиканта. „Написах едно произведение за Националния балет на Куба и по стечение на обстоятелствата един ден по-късно почина Алисия Алонсо – най-яркият символ на кубинския балет. Творбата бе посветена на Алисия и беше заснет видеоклип, който бе показан по телевизията. Всъщност написах произведението за юбилея, което изпълни Националния балет на Куба. Творбата се нарича „Хавана 500“- много е красива“. С уважение и обич изключителният кубински музикант си спомни и за многобройните си български колеги, с които е излизал на една сцена- Йорданка Христова, Бисер Киров, Оркестър „Балкантон“, дирижиран от Димитър Ганев , но не забравя първото си гостуване. Поканен е от групата „Джаз Фокус 65“ на Милчо Левиев. „Той ме впечатли по невероятен начин с това, което правеше с музиката. Вплиташе корените на българския фолклор в джаза. Това беше много интересно и оригинално, а Милчо беше сред най-големите пианисти, които съм слушал някога в живота си“, каза още Чучо Валдес.

Тази вечер от 19.30ч. легендата на латино-джаз пианото ще изнесе солов концерт в зала "България". „Ще има класика, джаз, кубинска музика и африканска, и фолклор- онова, което ми хрумне на мига. Така че като ме попитат какво ще изпълните, аз отговарям: „Сядам на пианото и започвам“, а програмата ще я пишем, след като приключа“, заяви Чучо Валдес. „Мога да импровизирам от блус до африкански ритми през елементи на класиката. Всичко започва с една тема, от която започвам да работя. Поставям всичко, на 100 процента, върху корените на афрокубинския джаз“, допълни той.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с Чучо Валдес, чуйте в звуковия файл под снимките вляво.