Почина британският диригент Реймънд Лепърд

На 92-годишна възраст

Светът се разделя с поредната знакова личност от света на класическата музика. На 92-годишна възраст почина британският диригент Реймънд Лепърд. Той е издъхнал снощи в Индианаполис, САЩ, в присъствието на най-близките си хора.

След като завършва пиано и виола в Тринити Колидж, през 1952г. той дебютира в Лондон начело на Лепърд Ансамбъл. През 60-те и 70-те години на миналия век маестрото изиграва важна роля за разпространението на бароковата музика. Като клавесинист той преоткрива редица произведения, сред които опери на Франческо Кавали и Клаудио Монтеверди, симфонии на Бокерини и др. През 1962г. с постановката „Коронацията на Попея“ от Монтеверди прави пробив на фестивала „Глайндбърн“, на който впоследствие се превръща в чест гост. Година по-късно композира музиката към филма „Повелителят на мухите“ на режисьора Питър Брук по едноименния роман на Нобеловия лауреат Уилям Голдинг.

През 1973 г. Реймънд Лепърд е избран за главен диригент на Северния симфоничен оркестър на BBC в Манчестър - длъжност, която заема до 1980г. Публиката го познава в качеството му на оперен диригент на постановки в Метрополитън опера и Оперният театър в Сан Франциско, Ковънт Гардън и оперните театри в Париж, Хамбург, Стокхолм и др.

От 1987–2001 г. Реймънд Лепърд е музикален директор на Симфоничния оркестър на Индианаполис, а в периода 2004–2006 г. работи в качеството си на музикален съветник на Оркестъра на Луисвил.

Звукозаписните му проекти, които излизат под знака на Decca, са многобройни- от опери до инструментална музика, като най-често в тях дирижира Английския камерен оркестър и Нюйоркската филхармония. Сред записите му се отличават „Дидона и Еней“ от Хенри Пърсел с участието на Джеси Норман, която почина преди броени дни, „Бастиен и Бастиена“ от В.А. Моцарт с Едита Груберова, „Самсон“ от Г.Ф.Хендел с Джоан Съдърланд и Джон Викърс и т.н.  

Дълбок поклон!