Ще затвори ли Оперния театър „Белини“ в Сицилия?

Кризата продължава

Повече от половин година продължава кризата в Театро Масимо Белини - оперния театър, кръстен на името на Винченцо Белини, който се намира в Катания, Сицилия. Финансовото положение на институцията доведе работниците до един необичаен протест под формата на флашмоб. „Това ще бъде първата от дълга поредица от демонстрации в подкрепа на театъра на Белини. Град без театър и без музика е град без култура“, заявяват демонстрантите.

Неотдавна депутатката от Движението „Пет звезди“ Симона Суриано поиска отговор от трибуната на парламента към министъра на културното наследство за мерките за преодоляване на деликатното положение на един от най-представителните културни институти в Сицилия. „Поредният удар в сърцето на Катания ще бъде закриването на Театър Масимо Белини. Не можем да го допуснем. Парализата, засягаща институцията, която би трябвало да бъде гордостта на града и на цяла Сицилия предвид историята и традицията си, е неприемлива. След месеци чакане и обещания работниците живеят във вечна несигурност, очаквайки средствата, обещани от регионалното правителство“, коментира Суриано.

Според изявления на синдикалисти от театъра, „политиците ни молят за тригодишна програма с бюджет от едва 8 милиона евро. Сумите, предвидени за опера, са с 2 милиона по-малко от обичайното“. Изчисленията показват, че за да оцелее и покрие разходите си, свързани с персонала, оперният театър в Катания се нуждае от над 13 милиона евро годишно.  Другият проблем, пред който е изправена институцията е кадрови. Служителите, излизащи в пенсия, са освободили в началото на годината над 100 места на различни длъжности.

Още през май президентът на регион Сицилия Нело Мусумечи заяви, че Театър „Белини“ е в безопасност и че средства са намерени. Но Регионалното събрание, противно на посоченото от местното правителство, не одобри средствата от регионалния бюджет, затвори всички възможности за финансиране, необходими за поддържането на театъра.