Почина Алисия Алонсо

Гранд дамата на кубинския балет

Легендарната кубинска балерина Алисия Алонсо почина в Хавана на 98-годишна възраст.

Според съобщението на Националния балет на Куба, Алонсо е починала в Центъра за медико -хирургически изследвания в Хавана, където е била приета часове преди това от рязък спад на кръвното налягане.

Въпреки че не беше на сцената от 1995 г., животът й в света на танца я продължаваше до последния момент, защото тя ръководеше Националния балет в Куба - работа, която можеше да извършва, въпреки слабото си зрение.

По думите на кубинския президент Мигел Диас-Канел, споделени в Туитър, „Алисия Алонсо си отиде и ни остави огромна празнина, но също и неоценимо наследство. Тя постави Куба на пиедестала сред най-доброто в световния танц. Благодарим ти, Алисия, за твоето безсмъртно дело. Ние сме Куба.”

Истинска легенда на класическия балет, нейната неоспорима фигура бе една от изключително актуалните в най-новата история на танца, заедно с рускинята Мая Плисецкая (1925-2015) и Марго Фонтейн /1919-1991/. Алисия Алонсо увековечава името си в света на балета с ролите на Жизел, Кармен и др.

Образована в Хавана, Ню Йорк, Лондон и Париж, тя беше митична фигура в света на балета през ХХ век. Кариерата й я отведе по целия свят, прескачайки дори границите на СССР по време на Студената война (тя беше една от първите, които танцуваха в театрите Мариински и Болшой). Алонсо съчетаваше ангажиментите си в американския балет в Ню Йорк и собствената й трупа в Хавана, която поддържаше, докато американската блокада над Куба я принуди да направи избор. И тя избра Куба, като винаги оставаше вярна на революционните идеи на Фидел Кастро. Стотици награди и отличия бележат кариерата й. Самата Алонсо е танцувала в най- големите театри в света. Живееше за танца: танцуваше, правеше хореографии, организираше танцови трупи, преподаваше и му се наслаждаваше. Поклон пред паметта й!

Спомени за Алисия Алонсо споделят балерините Аурора Бош и Лойпа Араухо, които гостуваха в България като членове на журито на Международния балетен конкурс във Варна. Припомнете си ТУК и ТУК