БРАС КВИНТЕТ НА КРАЛСКИЯ КОНЦЕРТГЕБАУ ОРКЕСТЪР – АМСТЕРДАМ

26 октомври, Софийска градска художествена галерия

БРАС КВИНТЕТ НА КРАЛСКИЯ КОНЦЕРТГЕБАУ ОРКЕСТЪР – АМСТЕРДАМ ще гостува за първи път на софийска сцена! Датата е 26 октомври, а мястото – Софийска градска художествена галерия от 19 ч. Билети в системата на Ивентим и на място преди концерта.

МИРОСЛАВ ПЕТКОВ – тромпет
ОМАР ТОМАЗОНИ – тромпет
ЙОРГЕН ВАН РАЙЕН – тромбон
ЛАУРЕНС ВАУДЕНБЕРГ – валдхорна
ПЕРИ ХОУГЕНДАЙК – туба

Брас-квинтетът е съставен от водачи на “златната мед” на един от знаменитите симфонични колективи от световен ранг – Кралския Концертгебау оркестър! Музикантите от Амстердам се представят в тази ансамблова конфигурация за първи път у нас, в Европейската столица на културата – Пловдив, по покана на Десетия юбилеен международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”. Водачите на медните инструменти: Омар Томазони – тромпет, Йорген Ван Райен – тромбон, Лауренс Вауденберг – валдхорна, Пери Хоугендайк – туба, са предвождани от именития си български колега Мирослав Петков, заемащ поста първи тромпет в Кралския Концертгебау оркестър.

„Един от най-добрите оркестри в света с уникален звук, „кадифено меки“ струнни, „златни“ медни, „ясно персонализирани“ дървени инструменти и ударни с „международен авторитет“, така определят критиците Кралския Концертгебау оркестър – Амстердам. През 2013 съставът отбелязва своя 125-годишен юбилей със световно турне, като по този начин се превръща в първия оркестър, посетил пет континента в рамките на една година. Диригент в това паметно честване е Марис Янсонс, а сред солистите блестят имената на цигуларката Жанин Янсен, пианиста Ланг Ланг и баритона Томас Хемпсън.  

МИРОСЛАВ ПЕТКОВ – тромпет

Българската гордост в брас-квинтета Мирослав Петков е роден през 1989 във Варна. От 11-годишен започва да изгражда инструменталните си умения под ръководството на своя първи учител Иван Илиев. И още от тази възраст печели популярност като солист, виртуоз на тромпета на класическата сцена.

След завършването на НУИ „Д. Христов“ във Варна изявеният млад талант продължава висшето си образование в Германия като студент на проф. Макс Зомерхалдер.

По време на следването си в Детмолд Мирослав поставя началото на международните си успехи, като печели едни от най-престижните световни конкурси, сред които Yamaha International Trumpet Contest, ARD Musikwettbewerb, Concorso Internazionale Citta di Porcia.

Инструменталистът постига забележително развитие в оркестровата си кариера. След четирите години стаж като първи тромпетист в Националния театър в Манхайм, Германия, през 2016 той  заема същия пост в един от най-авторитетните оркестри днес – Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам, където работи с прочути диригенти и изпълнители.

Мирослав Петков е титулуван като един от солистите на новото поколение, с активна солистична и преподавателска дейност в различни точки на света.

Още от ранно детство, паралелно с класическото си образование, тромпетистът се интересува от фолклора и проникването му в съвременната музика и джаза. Това му дава възможност да свири и експериментира с колеги от различни жанрове на музикалното изкуство.


ОМАР ТОМАЗОНИ – тромпет

Омар Томазони е първи тромпетист на Кралския Концертгебау Оркестър от 2013. Томазони завършва с отличие консерваторията в Бреша, където започва кариерата си като първи тромпетист на Orchestra Filarmonica della Scala, оркестъра на Janáček Festival Orchestra и Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino /в периода 2004 – 2008/ под диригентството на Зубин Мета. Инструменталистът е работил и като заместващ в Concertgebouworkest, Mozart Orchestra и the Mahler Chamber Orchestra. През 2008 е назначен за първи тромпетист в Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia, под ръководството на сър Антонио Папано.

През 2003 Томазони е удостоен с бронзов медал на Италианската република за постиженията му като активен член на Младежкия оркестър на Европейския съюз. Запален камерен музикант, тромпетистът е член и съосновател на духовия квинтет Italian Wonderbrass.

Омар Томазони свири на C тромпет, изработен от Gerd Dowids, притежание на фондацията Concertgebouworkest. Този инструмент е подарък от Freundeskreis Schweiz, швейцарския кръг на приятелите на оркестър Concertgebouw.


ЛАУРЕНС ВАУДЕНБЕРГ – валдхорна

Макар да е син на професионални музиканти, Лауренс Вауденберг не е предполагал, че и той ще поеме по този път. Като студент и дори в началото на артистичната си кариера работи в системата на здравни услуги за инвалиди и в Circus Kristal.

На 9-годишна възраст момчето получава първите си уроци по валдхорна от Louise Schepel -  валдхорнист в Residentie Orkest. Независимо от това вдъхновяващо обучение, пет години по-късно Лауренс разменя инструмента си за бас китара. Въпрос на имидж в онзи момент...

Любовта му към валдхорната обаче се оказва по-силна, отколкото си е мислел. И на 17 години отново започва уроците с нея. Учи при Hans Dullaert и Herman Jeurissen в Кралската консерватория в родния си град, Хага.

През 2006 се присъединява към валдхорновата секция на Het Gelders Orkest, където скоро става първи валдхорнист. Наред с позицията си в този оркестър, участва и в няколко други известни оркестри и ансамбли. От 2012 той е соло валдхорнист на Кралския Концертгебау Оркестър - Амстердам.

Лауренс Вауденберг е особено пристрастен към камерното музициране. Което личи и от честите му изяви с Camerata Concertgebouworkest и Concertgebouworkest Brass.

Той свири на три различни валдхорни от колекцията на фондацията Concertgebouworkest. Два от тези инструменти са предоставени на Фондацията от частни дарители в Швейцария.

Лауренс Вауденберг дебютира като солист на Кралския Концертгебау Оркестър през април 2016.

 

ЙОРГЕН ВАН РАЙЕН – тромбон

Първият тромбонист на Кралския Концертгебау Оркестър Йорген ван Райен, който има многобройни солови участия с този колектив, е извънредно търсен като солист и от други оркестри и ансамбли, като Ротердамската филхармония, Симфоничния оркестър на BBC, Чешкия филхармоничен оркестър, Резидентския оркестър.

Ван Райен учи при George Wiegel в Ротердамската консерватория, където придобива изпълнителска степен с най-високо отличие. Продължава квалификацията си по специалността при Michel Becquet в Лион, като изучава и бароков тромбон при Daniel Lassalle. Наред с това взема уроци и участва в майсторските класове на авторитети като Christian Lindberg, Joseph Alessi, фаготиста Brian Pollard и виолончелиста Anner Bylsma.

Много композитори пишат нови композиции за Йорген ван Райен, като  през 2017 той осъществява световната премиера на Концерта за тромбон на James MacMillan с Кралския Концертгебау Оркестър.

Именитият тромбонист е член на Оркестъра на Фестивала в Люцерн от 2007. Преподава в Conservatorium van Amsterdam и в Кралската музикална академия в Лондон. Наред с тази си дейност, в качеството си на активен камерен музикант той се изявява в New Trombone Collective и  ансамбъл Splendor.

Йорген ван Райен е удостоен с Холандската музикална награда за 2004 - най-високото отличие на Министерството на образованието, културата и науката на Холандия. През 2006 той печели престижния приз Borletti Buitoni Trust. Носител е и на първа награда от международните конкурси по тромбон в Guebwiller и Toulon.

Ван Райен свири на тромбони от колекцията на фондацията Concertgebouworkest.

 

ПЕРИ ХОУГЕНДАЙК – туба

Пери Хоугендайк започва да свири на тенор туба на 9-годишна възраст под ръководството на баща си, преди да премине на бас туба. Той получава изпълнителска и преподавателска степен в Hilversum Conservatory.

Продължавайки образованието си в консерваториите в Есен и Детмолд, Хоугендайк учи при Hans Nickel - соло тубист на Симфоничния оркестър на WDR в Кьолн. Наред с това, при няколкото си  образователни посещения в Чикаго, Пери взема уроци от Gene Pokorny, Rex Martin и Charlie Vernon  и участва в един от последните майсторски класове на легендарния тубист Arnold Jacobs.

През декември 1999 Пери Хоугендайк става финалист в конкурса за соло тубисти на фестивала TubaMania в Сидни.

В периода 1996 - 2002 Хоугендайк е член на Филхармоничния оркестър в Северна Холандия. От 2004 той заема поста соло тубист на Кралския Концертгебау Оркестър - Амстердам и е назначен за професор в Conservatorium van Amsterdam.

Пери Хоугендайк се ангажира да разшири соловия репертоар за туба. Това довежда до издаването на компактдиска му Quicksilver през 2013, съдържащ нови творби за соло туба и духови ансамбли.

Хоугендайк свири на различни инструменти от колекцията на фондацията Concertgebouworkest. Най-новата му придобивка е F-Tuba от 2019, която от Adams Brass са изработили специално за него.