Людмил Ангелов започва новия си интеграл с музика от Шопен на 5 ноември

Людмил Ангелов започва новия си интеграл с музика от Шопен на 5 ноември

Първият концерт от цикъла е посветен на Националния празник на Република Полша

На 5 ноември от 19:30 ч. в зала „България“ предстои първата среща с проникновените интерпретации на Людмил Ангелов от неговия нов клавирен интеграл „Людмил Ангелов свири Шопен“. Събитието се посвещава на Националния празник на Република Полша (Ден на независимостта - 11 ноември) и ще се реализира със специалната подкрепа на Посолството на Република Полша в България.

            В програмата пианистът ще представи емблематични творби от Шопен за соло пиано. Рециталът започва с първия публикуван валс на Шопен - „Голям брилянтен валс“ оп. 18, и включва също 3 валса оп. 34, валс оп. 42, смятан за един от най-изисканите в жанра, както и два валса, издадени след смъртта на твореца. В края на първата част ще прозвучи и внушителното Скерцо №2, което композиторът Роберт Шуман сравнява с Байронова поема. Във втората част на концерта Людмил Ангелов ще предложи на слушателите забележителна поредица от настроения и музикални образи, свързани с полската култура. Той ще изпълни четирите клавирни балади на Шопен, носещи силен драматичен заряд, много лирика и епични моменти. Между тях, подобно на интермедии, пианистът „вмъква“ три ноктюрни в еднакви тоналности с баладите, които със своята мечтателна атмосфера винаги са били сред най-обичаните творби на Шопен.

            Цикълът „Людмил Ангелов свири Шопен“ (сезон 2019-2020) се организира от „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Полския институт в София, Suchard и в партньорство със Софийската филхармония. Интегралът се радва на изключителен интерес от страна на българската публика. Една трета от местата в залата са разпродадени още в началото на септември под формата на абонаменти за 4-те концерта. Като световно признат интерпретатор на творчеството на Шопен Людмил Ангелов споделя, че никога не прави компромис с изпълненията си и в това се крие огромния успех на неговите концерти – под пръстите му всеки звук е жив, завършен, уникален и вълнуващ.   

            Людмил Ангелов става лауреат на Международния конкурс „Шопен” през 1985 година. Още с първите си концертни изяви той показва качествата на голям артист – техническа брилянтност и артистично себеотдаване. През сезон 1987/1988 пианистът представя в България цялото клавирно творчество на Шопен в цикъл от дванадесет концерта. Участвал е в някои от най-значимите шопенови фестивали по света. Дебютният му рецитал в Ню Йорк е през 1990 г. в Линкълн Център. Свирил е също в залите на Берлинската филхармония, залите „Плейел“ и „Гаво“ в Париж, „Херкулес“ в Мюнхен, „Концертгебау“ в Амстердам, Операта в Монте Карло, „Брукнерхаус“ в Линц, „Аудиторио Насионал“ в Мадрид, „Аудитори“ в Барселона, концертните зали на Московската и Миланската консерватории и др. През 1998 г. е издаден неговият диск Complete Rondos and Variations, който е удостоен от Националния институт „Шопен“ във Варшава с отличието “Grand Prix du Disque Chopin”.  От 2010 година участва редовно в журито на конкурса „Шопен” във Варшава. През сезон 2009/2010 пианистът реализира цикъл от 6 концерта, изпълнявайки в България и Испания всички публикувани приживе солови произведения на Шопен. Година по-късно е удостоен с медал „Gloria Artis“ от Министерството на културата на Република Полша за изключителни заслуги към полската култура.

            Популярен в цяла Европа, САЩ, Южна Америка и Азия, Людмил Ангелов е изнасял концерти с всички български и с много реномирани чуждестранни оркестри и диригенти. Има огромен репертоар с творби от всички епохи. През 2011 г. става Почетен професор в НБУ, където работи с най-талантливите млади български пианисти.

            Билетите за концерта на 5 ноември са на цени от 15 до 45 лв. и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на http://ticketsbg.com