100 000 долара на конкурса „Шопен“ в САЩ

100 000 долара на конкурса „Шопен“ в САЩ

Десети национален клавирен конкурс

Предстоящият Десети национален конкурс по пиано на името на Фредерик Шопен, който ще се състои от 22 февруари до 1 март 2020г. в Маями, САЩ, ще бъде с рекордно висока награда в размер на 100 000 долара. Това обявиха организаторите на събитието. Победителят автоматично се класира за Международния клавирен конкурс „Шопен“, който ще се състои във Варшава. Въпреки това, никой от досегашните участници, завоювали първото място на национално ниво, не е успял да спечели надпреварата с конкурентите от целия свят.

Основателят на конкурса в САЩ Бланка А. Розенстийл заявява: „От ранна възраст тези талантливи пианисти са всеотдайни и дисциплинирани. Техният талант и упорит труд заслужават този вид награда и дори повече. Радостта, която изпълненията им носят в този хаотичен свят, е просто безценна. Надявам се, че след като публиката изпита красотата на музиката на Шопен, която звучи толкова прекрасно, тя също ще оцени и подкрепи тези изящни млади дарования“.

Американският национален конкурс за пианисти „Шопен“  се провежда от 1975г. в Маями и се организира на всеки 5 години. Целта е да се даде възможност за изпълнение и финансова подкрепа на млади американски пианисти да участват в международната надпревара, като регламентите и изискванията са синхронизирани. Националният конкурс е отворен за пианисти с американско гражданство (родом или натурализирани), родени между 1990 и 2004 г., демонстрирайки професионално ниво на изпълнение. Носителите на първа награда до момента не се допускат за повторно участие. Новите кандидати за слава подават онлайн своите документи до 1 ноември за националния конкурс и до 1 декември 2019г. за международния конкурс.