Писателят Лоренсо Силва- гост на „Синелибри“: „Исак Албенис е можел да свири с гръб към пианото“

„Исак Албенис е можел да свири с гръб към пианото“

Той печели едновременно признанието на критиката и любовта на читателите, като романите му са сред най-четените в Испания днес, а някои от тях са и екранизирани. Носител е на трите най-големи испански литературни награди - през 2000 г. получава „Надал“ за романа си „Нетърпеливият алхимик“, през 2004 г. е удостоен с  „Примавера“ за „Празното писмо“, а през 2012 г. печели „Планета“ (наградата с най-голяма парична равностойност в света след Нобеловата) - за „Знакът на меридиана“ (2012), издаден и в България.  Той е Лоренсо Силва и бе гост на 5-тото издание на кино-литературния фестивал „Синелибри“. В рамките на испанска галавечер бе прожектиран филма „Последствията на гнева” – екранизация на романа му „Слабостта на болшевика“, като авторът е и сценарист на лентата. Филмът разказва за необичайната и трагична връзка между неудовлетворен от живота си бизнесмен и 14-годишна ученичка, с която се запознава след леко пътно-транспортно произшествие с нейната сестра. Следващите прожекции са в CasaLibri (15 октомври, 18.30ч.) и в кино „Влайкова“ (18 октомври, 20.00ч.) в София.

„Разликата във времето между публикуването на книгата и появата на екранизацията й е повече от 7 години. Модата на една книга минава бързо в Испания, тъй като има много издания на пазара. След излизането на филма, книгата отново се превърна в хит именно благодарение на екранизацията. Същото се случи и с друга моя книга, като времевата разлика с филмовата версия беше 15 години. Романът бе преиздаден 4 пъти, така че киното допринася за повече читатели“, сподели  Лоренсо Силва в ефира на Класик ФМ радио. „Смятам, че има един продуктивен диалог между киното и литературата“, допълни той. „Когато една история бъде разказана на хартия, а впоследствие и на екран, тази история израства, става по-значима по някакъв начин. Харесва ми, че има такъв фестивал, който прави връзката между двете и е интересно и за литературата, и за киното“, подчерта испанският писател.

Лоренсо Силва е и създател на книга за изтъкнатия испански композитор Исак Албенис, която е предназначена, по думите му, за малки и пораснали деца. „Фокусирах се върху факта, че Исак Албенис е бил дете-чудо и е започнал да свири на пиано от ранна възраст.Преди да навърши 10 години е изнасял самостоятелни концерти и е пътувал сам. По това време е Испания изживява една бурна, размирна епоха поради Карлистките войни, и да обикаляш страната се превръща в приключение особено за едно дете като него“, обяснява Силва. „Говори се, че Исак Албенис е можел да свири с гръб към пианото. Това определено впечатлява по-малките ми читатели“. Като ценител на класическия звук Лоренсо Силва определено се вълнува от живота и творчеството на композиторите, като вече е насочил вниманието си към още един от тях. „Интересувам се от Брукнер, който е специфичен и притежава нещо, с което другите не могат да се похвалят. Не съм запознат в дълбочина с неговата биография, но смятам, че там може да има мистерия, за която си заслужава да се разкаже в книга. Не знам дали аз съм човекът, който ще го направи“, заяви писателят.

Какво още сподели Лоренсо Силва, чуйте в интервюто на Георги Митов-Геми в звуковия файл под снимките вляво. Преводът е на Станислава Айви, която на 20 октомври от 19ч. в кино „Люмиер“ ще представи премиера на късометражния си филм „Знам какво направи“ с участието на британския актьор Майкъл Маккел „Привлича ме всякакъв вид кино. Бих искала един ден и сериали и филми, но започвам от късометражното поради факта, че трябва се натрупа опит“, признава Станислава Айви, която до неотдавна беше водещ на предаването „Като на кино“ по bTV, а днес разработва влога „Cinema Confidential“.