„Италианката в Алжир“ - от Държавна опера- Стара Загора до София

„Италианката в Алжир“ - от Държавна опера- Стара Загора до София

13 октомври, 19.00ч., Народен театър „Иван Вазов“

На 13 октомври, неделя, от 19.00 часа Държавна опера-Стара Загора ще представи на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ своята впечатляваща постановка „Италианката в Алжир“ от Джоакино Росини. Това ще бъде второто гостуване в рамките на една година на столичната сцена, след като оперно-кукленият спектакъл „Турандот“ от Пучини препълни залата и преживя своя триумф.

„Италианката в Алжир“ отваря вратите на Росини за „Ла Скала“. Той го създава за по-малко от 2 месеца. Тази инвенция, която го е заляла в този кратък период, е успяла да изведе определени партии на много крайни позиции. Основното предизвикателство за един театър е да разполага с такъв тип гласове, за да посегне към него“, сподели в ефира на Класик ФМ радио главният диригент на Държавна опера-Стара Загора Ивайло Кринчев. За работата си с режисьорката Урсула Хорнер той споделя, че „моите темпови идеи и нейните режисьорски виждания се променяха в рамките на определени граници, за да вървим в една посока на динамизиране и постигане на този комичен елемент. Срещата ни доведе до разбирателство и ние буквално се забавлявахме заедно с артистите, което е много важно при поставянето на такова заглавие“.

„Музиката говори много и помага за обрисуването на детайли, които в едно либрето не е лесно да бъдат открити. Тя присъства през цялото време на сцената, има най-много пеене и изисква голяма физическа и психическа издръжливост. Тук са заложени отношенията между половете и затова как една жена заявява себе си в чужда култура, как отстоява своите желания и се бори за тя“, заяви в интервю за Класик ФМ радио Петя Петрова.  „Чрез тази роля успях да покажа черти в себе си, които не смятам, че притежавам в ежедневието“, каза мецосопраното, която е част от трупата на оперния театър в Града на липите. „На мен ми се отдават по-лесно комичните. Има неща, които си мисля, че правя сериозно, а те изтръгват смях. За мен по-лесно е да се плъзгам по комичната плоскост и ми представлява усилие да съм достатъчно сериозна без някакъв смешен оттенък.“

Според Петя Петрова, „големите автори винаги са актуални, но не защото са го търсили или искали. Всеки от тях е имал определена тема, която го е ръководила, и той без да иска се е връщал в творчеството си към нея. Каквото и да се променя през вековете като наука, техника, човекът остава един и същ. Нещата, които ни вълнуват, вътрешните ни желания, стремления, копнежи са едни и същи, независимо от историческия фон“.

В Росиниевия шедьовър „Италианката в Алжир“ публиката е потопена в забавното и оригинално пресъздаване на вечните теми за любовта и оспорваната свобода на жената и нейното право на избор. Действието е пренесено в първите десетилетия на 20-ти век – времето на новите технологични и модни открития, които навлизат в света на Ориента.  Освен Петя Петрова, много смях, веселие и истинска наслада ще създадат и изпълненията на Родриго Тросино /Италия/, Валери Турманов, Ивайло Джуров, Деси Стефанова, Емилия Джурова, Александър Марулев и др., хора и оркестъра на Старозагорската опера  под палката на маестро Ивайло Кринчев. Оригиналните сценични решения на италианската художничка-сценограф Мартина Сеня и костюмите на Мария Пупучевска, както и уникалните  хрумвания и артистични подходи на режисьорката Урсула Хорнер, обещават едно незабравимо преживяване за българската публика с героите на класическата опера-буфа на неподражаемия майстор на комедията Росини.

Билети на касите на Народния театър „Иван Вазов“, онлайн и в мрежите на Ипей-Го и Ивентим

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с мецосопраното Петя Петрова и с диригента  Ивайло Кринчев ще откриете в звуковите файлове под снимките вляво.