Цигуларят Елин Колев записа албум с музика на Вивалди

Цигуларят Елин Колев записа албум с музика на Вивалди

Музикантът ще свири на 15 октомври в зала „България“ от 19:30 ч. с Оркестъра на Класик ФМ радио

Блестящият млад цигулар Елин Колев, който след седмица ще свири с Оркестъра на Класик ФМ радио в поредицата „Концертмайсторите“, записа нов албум с музика на Антонио Вивалди. Компактдискът ще се нарича „Vivaldi For You“ и в него са представени виртуозните концерти, които Елин ще изпълни на 15 октомври в столичната зала „България“. Записите бяха реализирани през септември с оркестъра на Държавна  опера – Русе, а сега цигуларят усилено работи с екипа по редакцията и окончателното завършване на албума. Елин вече има зад гърба си един много успешен звукозаписен проект – компактдискът „Elin Kolev“, издаден от компанията Sony Classical, когато талантливият музикант е само на 14 години. Албумът става СD на седмицата в Klassik Radio, Германия, а в класацията на българското Класик ФМ радио остава на първо място за 5 седмици.

Изключително успешно преминаха концертите, които талантливият изпълнител изнесе през септември в Русе, Варна, Враца и Ямбол. Всяка една от тези изяви бе посрещната с огромен интерес от меломаните, които оцениха виртуозните и вдъхновени интерпретации на Елин. Програмата за турнето с музика на Вивалди съчетава най-популярния шедьовър на бароковия майстор – „Годишните времена“ и все още непознати за широката публика творби, които са изключително атрактивни.  „Великият могул“ (Grosso mogul, RV 208), и Концерт в Ре мажор (RV 212) - Concerto fatto per la solennità della santa Lingua di S. Antonio in Padua, създаден за празника на Св. Антоний от Падуа.     

Финалният концерт от турнето на Елин Колев у нас е с Оркестъра на Класик ФМ радио на 15 октомври в зала „България“ от 19:30 ч. „Елин Колев свири Вивалди“ се организира от „Кантус Фирмус“, като част от поредицата „Концертмайсторите“ и се финансира от програма „Култура“ на Столичната община.  Билети могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на http://ticketsbg.com

Цикълът „Концертмайсторите“ се провежда от 2002 година. През годините в него са участвали  водещи световни звезди на класическата музика: Найджъл Кенеди, Пинкас Цукерман, Максим Венгеров, Шломо Минц, Ричард Клайдерман, Пепе Ромеро и др. След едногодишно прекъсване през 2011 г., цикълът бе възобновен благодарение на подкрепата на Столична програма „Култура“. През последните години в цикъла се изявиха цигуларите Летисия Морено (Испания), Мила Георгиева, Алекси Кени (САЩ) и др. Програмите „Българска класика“ и „Млади таланти“ от цикъла „Концертмайсторите“ 2014 бяха представени с голям успех на престижния музикален фестивал „Европейски дни на културата“ във Франкфурт на Майн (Германия).