Кой печели наградите за класическа музика „Gramophone“ за 2019г.?

Кой печели наградите за класическа музика „Gramophone“ за 2019г.?

Имената вече са известни

Вече са известни имената на носителите на наградите за класическа музика на списание „Gramophone“ за 2019г. 10-те победители ще продължат да се състезават за наградата в категорията „Запис на годината“, която ще бъде обявена на 16 октомври по време на церемония в Лондон. Галавечерта ще бъде излъчена от Medici TV в повече от 180 държави.

Записите на три сонати на Дебюси, направени от 8 музиканти, сред които Изабел Фауст (цигулка) и Александър Мелников (пиано) спечели в категорията „Камерна музика“.  В областта на хоровото изкуство бе отличен дискът “Abendmusiken“ на  Буктехуде, в който участват Vox Luminis, Лионел Моние, Оливие Фортен и Ensemble Masques. Концертите за пиано № 2 и 5 от Камий Сен Санс , интерпретирани от Бертран Шамаю в съпровод на Националния оркестър на Франция печелят в раздела „Концерт“, а в категорията „Старинна музика“ – творби на Мануел Кардозо, изпълнени от Купертинос и Луис Тоскано.

Наградата „Съвременна музика“ отиде при албума „Хамлет“ от Брет Дийн, в който участва цяло съзвездие музиканти като  Алън Клейтън, Сара Конъли, Барбара Ханиган, Род Гилфри, Хор Глайндбърн  и Лондонския филхармоничен оркестър. Рециталът на пианистката Юджа Уанг в Берлин победи в категорията „Инструменталисти“, докато в раздел „Опера“ бе отличена постановката на „Кралицата на Кипър“ от Фроментал Халеви, в която главната роля е поверена на френската оперна прима Вероник Женс. В категорията „Оркестър“ Виенската филхармония с диригент Сакари Орамо получава приза за записите на Симфонии № 2 и 6 от Руид Ланггаард. Дискът с оперни арии от Кавали „Ombra mai fu“, изпълнени от контратенора Филип Жаруски в съпровод на Ансамбъл Артарсере е награден в раздела „Рецитал“, а в категорията  „Соло вокал“ наградата отива при баритона Кристиан Герхахер и пианиста Геролд Хубер за албума им с песни на Шуман.

Главният редактор на списание „Gramophone“ Джеймс Джоли сподели вълнението си с думите: „Впечатлен съм от тези записи за техния обхват, дълбочината им, майсторското им прозрение и начина, по който правят по-разпознаваеми някои от най-добрите музиканти на нашето време“.