Раздадоха „Кристална лира” 2011г.

Раздадоха „Кристална лира” 2011г.

На 1 ноември 2011г. бяха раздадени годишните награди

На 1 ноември 2011г. бяха раздадени годишните награди за върхови постижения в музикалното и танцово изкуство " КРИСТАЛНА ЛИРА". Събитието се проведе в зала 6 на НДК, а негови организатори са Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД), Дирекция „Музика и танц“ на Министерството на културата и Класик ФМ радио. 15-тото юбилейно издание се проведе под патронажа на министъра на външните работи г-н Николай Младенов. Специални награди получиха Оркестърът на Пловдивдската опера, НМА „проф.Панчо Владигеров” по повод 90-годишнината от основаването й, Драгомир Ненов по повод 15 години от основаването на наградата „Кристална лира”. На церемонията бяха връчени още: -Награда на Министерството на културата – ТМПЦ Варна за „Проклятието на Фауст” от Ектор Берлиоз -Награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци- Надка Караджова- посмъртно -Класик ФМ радио присъжда две награди - на проф. Николай Стойков – по повод 75-тата му годишнина и цялостно творчество, както и на Веско Пантелеев-Ешкенази за камерния цикъл „Веско Пантелеев-Ешкенази и приятели” /през сезон 2010-2011/
Вижте и пълния списък с наградените за тази година в 15-те категории: НАГРАДИ „КРИСТАЛНА ЛИРА`2011”
ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ Доц. Ростислав Йовчев (пиано) – за концертите „Религиозният и поетичен свят на Ференц Лист” във връзка с 200 години от рождението му в Пазарджик, Плевен, Варна, Шумен, Стара Загора, Пловдив и София през периода март-юни 2011 г.; за концерта му с Колегиум-квартет „Варна” - „Проклятието” от Ф. Лист в зала Радио-Варна на 16 април 2011 г. и концерта му с филхармония „Олтения” в Крайова, Румъния на 20 май 2011 г. с Концерт в сол-мажор от Й.Хайдн и „Проклятието” от Ф. Лист.
ОПЕРНО И ОПЕРЕТНО ИЗКУСТВО Цветана Бандаловска – за постижението й за ролята на Зиглинде от операта „Валкюра” на Рихард Вагнер.
ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП Екип на Софийска опера и балет в състав: режисьор проф. Пламен Карталов, диригент Павел Балев, художник Николай Панайотов (за премиерата на операта „Валкюра” от Рихард Вагнер на 14.04.2011 г. на сцената на Софийска опера и балет).
ДИРИГЕНТИ Велизар Генчев – за реализацията на операта „Валкюра” от Рихард Вагнер през м. април 2011 г. на сцената на Софийска опера и балет.
БАЛЕТНО ИЗКУСТВО Марта Петкова – за дебюта в ролята на Одета/Одилия от балета „Лебедово езеро” от Чайковски и за участието в премиерните спектакли „Спепинг стоунс” по музика на Джоан Тауър и „Дивертименто брилянте” по музика на Михаил Глинка.
ОРКЕСТРОВО ИЗКУСТВО Оркестър на Софийска опера и балет – за премиерните спектакли на операта „Валкюра” на Рихард Вагнер през м. април 2011 г. с диригенти Павел Балев и Велизар Генчев.
КАМЕРНИ АНСАМБЛИ Ангел Станков (цигулка) – Божидар Ноев (пиано) – за концерта в Балабановата къща - Пловдив на 2 октомври 2010 г., посветен на 240-ата годишнина от рождението на Бетовен с програма: Соната за пиано и цигулка № 1, Соната за пиано и цигулка № 5 „Пролетна” и Соната за пиано и цигулка № 9 „Кройцерова”; за концерта в Камерна зала „България” на 10 май 2011 г. с програма: Моцарт – Соната за цигулка и пиано KV 454, Явор Димитров – Соната „Течащата вода”, Паганини – Соната и Цезар Франк – Соната.
МЛАД ИЗПЪЛНИТЕЛ Георги Спасов (баян) – за завоюваната Гран При на конкурса за млади музиканти-изпълнители на Московския международен фестивал на славянската музика през м. май 2011 г.
ПЕДАГОЗИ Д-р Ирен Димитрова (камерна музика) – за Втора награда на нейните ученици – клавирно трио „Ла Фурия” на ХV Международен младежки музикален фестивал-конкурс „Надежди, таланти, майстори”; Първа награда на клавирно дуо Елен и Натали Сноррасон на Втори Национален конкурс за пианисти „Мила Михайлова” и Втора награда (при неприсъдена първа) на същото клавирно дуо на ХІІ Международен конкурс на името на Мария Юдина, състоял се в Санкт-Петербург през януари 2011 г.
МУЗИКАЛЕН ФОЛКЛОР Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” – за концерта „Екипът” в края на 2010 г. и за юбилеен концерт „Българското” по случай 60-годишнината на ансамбъла в зала 1 на НДК.
ТАНЦОВ ФОЛКЛОР Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” – за хореография в спектакъла „Българи от старо реме” в ко-продукция с Държавен музикален и балетен център и юбилейния концерт „Българското” по случай 60-годишнината на Ансамбъла в зала 1 на НДК.
МУЗИКАЛНА КРИТИКА Ростислав Йовчев – за публикациите му в списание „Музикални хоризонти” по проблеми на музикалната култура и за доклада му „Класическата музика и нейното оцеляване в България в началото на ХХІ век – възможно ли е?” в рамките на научната конференция „Музикалната култура в България днес – модели и стратегии, рискове и възможности”.
ПОП И РОК Магомед Алиев – за композициите му на Руши Видинлиев, Мария Илиева, Ирра, Галя и още десетки изпълнители.
ДЖАЗ Васил Пармаков (пиано) – за участието му с групата „Зона Ц” в Spirit of Burgas.
XОРОВО ИЗКУСТВО Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева” – за участието му в международния проект на Държавна опера - Пловдив за спектакли на операта „Тоска” в Холандия и Белгия, за участието му във ІІ Международен фестивал на мъжките хорове „Св. Иван Рилски” – Дупница и за изпълнението на църковно-славянски песнопения при освещаването на златния купол на българската църква „Св. Стефан” в Истанбул от Вселенския патриарх Вартоломей.