Райна Кабаиванска присъди стипендии на всички участници в своя XIX международен майсторски клас, организиран от Нов български университет

Райна Кабаиванска присъди стипендии на всички участници в своя XIX международен майсторски клас, организиран от Нов български университет

На галаконцерт в Софийската опера

В галаконцерта, който се проведе в Софийската опера и балет на 29 септември,  взеха участие единадесет изпълнители от България, Италия, Венецуела, Франция и Южна Корея с оркестъра на Софийската опера и балет под диригентството на Маестро Найден Тодоров. Публиката аплодира бурно изпълненията на младите оперни певци. В програмата бяха включени арии ансамбли от произведения на Белини, Бородин, Верди, Масне, Моцарт, Пучини и Росини.

На финала на концерта Райна Кабаиванска присъди стипендиите за 2019/2020 г. от своя дарителски фонд в Нов български университет. „Тази година имаме много талантливи деца, затова решихме да дадем стипендии на всички.“ обяви тя от сцената, а публиката избухна в аплодисменти. Пълни стипендии за едногодишно обучение в Института „Веки-Тонели“, Модена (Италия) с подкрепата на търговска верига „Фантастико“, получиха Александрина Михайлова и Джузепе Инфантино. Частични стипендии, отново за обучение в Италия, с подкрепата на „Фантастико“  бяха присъдени на Даниел Ким и Рейналдо Дроз. Кристин Арсенова и Милослав Антонов получиха стипендии от Столична община, Ева Джонг от „Рава спед“ и „Кристиан оф Рома“, а Елеонора Филипони - стипендия с подкрепата на Посолството на Италия в България. От Фонд „Райна Кабаиванска“ за обучение в Майсторския клас в Нов български университет стипендии бяха присъдени на Даниела Нинева и Алексѝ Марсепуал, а за индивидуална подготовка с Райна Кабаиванска в Италия - Мила Михова. 

Софийската опера и балет, в лицето на акад. Пламен Карталов, отправи покана към младите певци за участия в спектаклите „Дон Паскуале“, „ Трубадур“ и „Севилският бръснар“. Директорът на Софийска филхармония Найден Тодоров покани за концерт в зала „България“ Джузепе Инфантино. Райна Кабаиванска обяви и предстоящата в същата зала и със Софийската филхармония премиера за България на „Реквием“ от Леонкавало с участието на нейни ученици.

От името на Академичната общност и Настоятелството на НБУ, Ректорът проф. Пламен Бочков благодари на Райна Кабаиванска с думите: „Аз се прекланям пред големия човек Райна Кабаиванска за нейното себераздаване до край”.

„Ние зависим от публиката. Благодаря за вашата любов!“ – с тези думи се обърна Райна Кабаиванска към препълнената зала и изказа благодарността си към Нов български университет, неговия изпълнителен директор д-р Георги Текев и партньорите на стипендиантския й фонд.