Деляна Лазарова е избрана в първия Международен конкурс за жени диригентки

Деляна Лазарова е избрана в първия Международен конкурс за жени диригентки

През март 2020г.

В навечерието на първия Международен конкурс за жени диригентки, наречен „La Maestra“, бяха обявени имената на 12-те кандидатки, допуснати до конкурсната програма. Сред тях е и българката Деляна Лазарова, която е успяла да се наложи сред общо 220-те кандидатури за състезанието, което ще бъде проведено в Париж от 16 до 19 март 2020г. Филхармонията на Париж и Парижкият оркестър „Моцарт“ са учредители на първия Международен конкурс за жени диригентки, към който бе проявен силен интерес и първоначално подадените документи за участие са дошли от общо 51 страни. Имената на окончателно одобрените диригентки бяха обявени на 30 септември и това са дами от 11 държави: Франция, Италия, Великобритания, Южна Корея, САЩ, Канада, Колумбия, Китай, България, Индонезия и Венецуела. „La Maestra“ ще излъчи 12 кандидатки от най-висок клас, след прецизен процес на подбор. Състезанието ще даде няколко финансови награди, професионални ангажименти, както и солидна кариерна подкрепа“, гарантират организаторите. Обявена е и репертоарната програма за всеки един от туровете – „шедьоври от XVIII и XIX век“, както и нови творби на френската композиторка Александра Гримал и италианския й колега Фабио Ваки, специално поръчани за конкурса.

34-годишната Деляна Лазарова сподели радостта си в Twitter, където написа, че се чувства „смирена и щастлива“ не само от факта, че е избрана за конкурса „La Maestra“, но и че ще бъде в „такава страхотна компания от невероятни колеги!“ Едно от последните й участия през лятото на 2019г. бе със симфоничния ансамбъл на Оркестровата академия при Музикалния фестивал в Аспен, който тя дирижира в изпълнението на Симфония № 2 от Сибелиус.

„Днес нито един постоянно финансиран от държавата френски оркестър не може да се похвали с жена музикален директор. Според скорошно проучване, едва 4% от диригентите във френските музикални институции са жени. Ситуацията не е по-добра в Европа, където само 6% от гост-диригентите са жени“. Тази констатация е публикувана от Международния конкурс за жени диригентки „La Maestra“ и според организаторите, картината се допълва и от друг факт –все още „малко жени кандидатки биват избирани и при съществуващите диригентски конкурси“. Ето защо състезанието тепърва започва – вече е обявено, че второто издание на конкурса ще състои през 2022г.