Кралските Концертгебау музиканти и Кварто Квартет - на една сцена!

Кралските Концертгебау музиканти и Кварто Квартет - на една сцена!

25 октомври, 19ч., зала "България"

На 25 октомври от 19.00ч. в зала „България“ музикантите от Кварто Квартет и Софийската филхармония ще бъдат домакини на елитния камерен състав Camerata RCO. Абсолютната любов към музиката е силата, която води гостуващите музиканти да отделят време от натоварените си графици като членове на един от най-големите оркестри в света, признат за културен символ на Европа, за да се представят заедно със своите български колеги. „Това беше едно спонтанно тяхно предложение.Ние решихме да започнем сезона си с подобен концерт. Беше страхотен късмет, че той се случва в отпуска им, за да могат да дойдат до България за този проект. За тях е радостно, че ще свирят в зала „България“, тъй като с оркестъра редовно свирят в по-големи зали“, разкри в ефира на Класик ФМ създателят на Кварто Квартет Иван Пенчев.

Гостуващият ансамбъл е създаден от членове на известния Амстердамски Кралски Концертгебау оркестър (RCO), за да изпълнява камерна музика в множество музикални формации от дует до малък камерен оркестър. Camerata RCO е млад ансамбъл, основан с идеята да разшири за музикантите палитрата от оркестрови изживявания в посока царството на камерната музика. Специален акцент в репертоара на състава е поставен върху класическите и романтични произведения за духови и струнни инструменти. За музикантите от Camerata RCO е също от изключителна важност да поддържат динамични взаимоотношения с композитори от своето съвремие.

 Любопитен факт е, че музикалните инструменти на членовете на Camerata датират от ХVI – XVII век, което също допринася за уникалността и красотата на техните изпълнения. „Фондация „Концертгебау“ работи по въпроса за това всеки един музикант да свири на едни от най-скъпите инструменти в света“, подчертава цигуларят Иван Пенчев.

Музикантите от Кралския Концертгебау оркестър, Кварто Квартет и Софийска филхармония за първи път ще се съберат заедно в името на музиката. Програмата на 25-ти октомври е посветена на някои от най-красивите произведения от Меделсон и Бах. Специален гост за този проект ще бъде известната българска флейтистка и солист на Софийската Филхармония Кремена Ачева. Тя ще изпълни соловата партия на флейта в Бранденбургски концерт № 5 от Й.С.Бах. Ще прозвучи  и рядко изпълняваната Кантата "Weichet nur" BWV 202 от същия композитор, както и Каватина на Жулиета от операта „Капулети и Монтеки“ от Винченцо Белини. „Първата цигуларка Марлин Асбер от Camerata RCO е изключителна певица, а тази кантата никак не е лесна за изпълнение. Тя ще изпълни и арията от Белини“, уточни Иван Пенчев.

Програмата съдържа и Струнния октет от Феликс Менделсон-Бартолди, който ще прозвучи в интерпретацията на Кварто Квартет и 4-ма от членовете на Camerata RCO. Като идея, концепция и сценично съпреживяване на музикалното битие, двата камерни състава притежават изключително сходство. Този предстоящ концерт обещава да бъде уникално изживяване, безспорна наслада за сетивата, съчетала в едно музиканти от един от водещите симфонични състави в света и нашите забележителни музиканти от Кварто. 

Билети - на касите на Зала „България“ и в електронната мрежа http://www.camerata-rco.com/media

А цялото интервю на Георги Митов-Геми с цигуларя Иван Пенчев ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.

Допълнителна информация

Съставът Camerata RCO е достойно оценен от „Ню Йорк Таймс“ за тяхното „топло, бляскаво изпълнение“, както и от „Вашингтон пост“, в който пише следното:Поредицата „Библиотека на конгреса“ донесе на формацията Camerata RCO, чиито членове са участници в Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам, място в подбраната листа от най-престижните оркестрови състави по света. Това беше една изключително изискана вечер на пълно удовлетворение от изразителната музика, изпълнена от този прецизен ансамбъл, идеално подредена, като парчетата на пъзел“. Според „Ню Йорк Таймс“,  „музикантите от Camerata, особено финият кларнетист Хайн Вайджик, представиха едно топло, бляскаво изпълнение на тази толкова мека, нежна, често сложна музика.“

Ансамбълът се радва на огромен успех по света и изнася около 50 концерта на сезон в градове на музика, като Амстердам, Виена, Токио, Сеул, Мадрид, Рим и Ню Йорк. Тяхната непрекъснато разширяваща се дискография на Gutman Records включва записи на творби на Корели, Моцарт, Менделсон, Малер и Равел.

Последните акценти от техните изпълнения включват обиколка на Южна Корея;  участия на фестивала Musika-Música в Билбао, Испания; концерти и в двете зали на Амстердамския Концертгебау; дебют във Великобритания в Кеймбридж; и благотворителен концерт, режисиран от музикалния директор на Ню Йоркската филхармония и бившия концертмайстор на Concertgebouw Jaap Van Zweden.

Camerata RCO записа няколко CD-та на лейбъла Gutman Records. Най-новото CD е 4-та симфония на Малер в ансамбъл версия с диригент Лукас Макиас Наваро.