Роберто Аланя отдава почит на Енрико Карузо в новия си албум

Роберто Аланя отдава почит на Енрико Карузо в новия си албум

Излиза на 8 ноември 2019г.

Роберто Аланя разкри съдържанието на следващия си албум. В него световноизвестният оперен певец ще отдаде почит на своя колега, легендарния Енрико Карузо, считан от мнозина за „първия модерен тенор“. Записът излиза под знака на Сони, а целта е да възстанови спомена за Карузо и да го предаде на следващите поколения меломани. Освен Роберто Аланя, в диска звучат гласовете на сопраното Александра Куржак, баса Рафал Сивек, а аранжиментите и диригентската палка са поверени на Иван Касар.

„Уважавам стила на Карузо така, както този на композиторите. Карузо беше истински творец. Аз усърдно възприех, по възможно най-прецизния начин, неговия начин на пеене, на излъчване на звука, неговата конкретна фраза“, обяснява тенора. „Намерението ми беше да отдам почитта си, като запазя моята гласова идентичност. Следях тоновете му, дори се постарах да възпроизведа дишането му колкото е възможно по-добре, да изпълня определени тонове точно на онези места в нотния текст, на които и Карузо ги изпълнява", разкрива Аланя.

„Има близо 300 заглавия,  което дава много възможности. Исках да покажа аспекти на стила и личния вкус на Карузо и да представя диск, който му приляга и разкрива някои от неговите личностни черти. Репертоарът му беше много еклектичен, било то по отношение на композитори (Чайковски, Гомес, Рубинщайн и др.), било то на жанрове. Палитрата е широка - от лирическото соло в клавирен или оркестров съпровод, през оперно дуо или трио, до неаполитанската песен / популярната песен, на която той беше голям защитник/ и т.н. Настоявах всичко това да присъства в този албум“, признава Роберто Аланя.

Албумът предстои да се появи на 8 ноември 2019г. под знака на Сони Класикъл.