Райна Кабаиванска: „Днес да пееш и да се прехранваш с пеене става много трудно“

Райна Кабаиванска: „Днес да пееш и да се прехранваш с пеене става много трудно“

На 29 септември възпитаниците й

„Моята цел е да дам хляба в ръцете на тези млади певци. Днес да пееш и да се прехранваш с пеене става много трудно. Парадоксално, но е така!“. Това заяви легендарната оперна прима Райна Кабаиванска в интервю за Класик ФМ радио след Белканто вечерта в Посолството на Италия, за която вече ви информирахме. „Аз вървя напред, защото вярвам в музиката, в операта. Вярвам, че театърът ти носи една илюзия, която не може да се замени с нищо друго. Музиката е емоция и преди всичко, красота“, споделя Кабаиванска. Днес неотразимото сопрано се вълнува от съвременните трактовки на известни оперни заглавия, които определя като „предателство за музиката, за композитора и за публиката“. Според нея, „младите хора не могат да вярват на една Манон Леско, която живее в 17 век с минижуп или даже гола. Сега ги избират по хубост и по тяло, за да може режисьорът да ги съблече. До там е вече стигнало положението! Така че аз съм против, защото операта е култура“. Според Маестра Кабаиванска, „технологията за младите е доста вредна. Не виждам млад човек да чете книжка или да говори чужди езици или да знае история, защото той намира всичко готово на компютъра. Чете и го чете на другите. А мозъкът какво става?“, реторично се пита великата ни оперна певица. Цялото интервю с Райна Кабаиванска ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.

По време на Белканто вечерта в Посолството на Италия изпълнителният директор на Нов български университет /НБУ/ д-р Георги Текев получи почетното звание Кавалер на ордена „Звезда на Италия“ за особени заслуги в областта на изкуството и културата. Сред гостите на тържествената церемония и на музикалната вечер в италианската дипломатическа мисия бяха Н.В. Цар Симеон II и Царица Маргарита, членове на Настоятелството на ВУЗ-а, посланици, началникът на кабинета на министър-председателя, спонсори, представители на бизнеса, науката и културата. „Тази награда показва, че има смисъл това, което направихме с г-жа Кабаиванска, и това, което правя в НБУ, свързано с отношенията между България и Италия“, каза той в ефира на Класик ФМ радио. По думите му, „първите 20 години са период, в който стабилизирахме институцията „майсторски клас“. За мен работата с гласовете на младите хора е много важна и е толкова отговорна, че трябва да се извърши по най-перфектния начин, както прави г-жа Кабаиванска. Опитът, който имаме, и партньорите на Фонд „Райна Кабаиванска“, които се надявам да се увеличат, ще имаме възможност да развием Школата й по един още по-смислен, конкретен и блестящ начин“.

За д-р Текев Кабаиванска е „моята муза“, а за Джузепе Инфантино – безценна подкрепа. „Райна Кабаиванска не само успява да открие и да обучи нови таланти било то италианци или българи, а да създаде този обмен между България и Италия. Тези класове са място за обмен на култури, но и на мнения, на начини на мислене, и, разбира се, на вокално майсторство“, счита младият италиански тенор. „Ако трябва да открия нов образ, с Кабаиванска аз го опознавам и разбирам до най-дребния детайл, който невинаги мога да науча по обичайния начин. Например, нюансите, когато става дума за героя, в който трябва да се превъплътя; значението на фразата – как се изпълнява, в какъв контекст и момент се намира и какво изразява или техниката на звукоизвличане“, подчертава едно от новите попълнения в образователния формат. Радиоинтервютата с д-р Георги Текев и с Джузепе Инфантино също са разположени под снимките вляво.

Повече от 200 талантливи певци от шест континента са преминали обучение в Майсторските класове на Райна Кабаиванска в Нов български университет от 2001 година досега, съобщават от ВУЗ-а. Над 70 от тях са получили стипендии от Фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ. Много от световноизвестните имена на съвременната оперна сцена са негови стипендианти като Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Мария Агреста, Мария Радоева, Марили Санторо, Прити Йенде, Симоне Лим, София Соловий.

Имената на младите оперни певци, които ще получат шанса да се обучават през следващата година в Италия, ще станат известни по време на галаконцерта на XIX-ия Майсторски клас на Райна Кабаиванска. Събитието ще се състои на 29 септември 2019 г. в Софийската опера и балет.